Hlavní obsah

Us3 představí v Praze novou desku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Lucerna Music Baru vystoupí 14. dubna skupina Us3 pohybující se mezi hip hopem a jazzem. Do Prahy se vrací v rámci turné k novému albu Say What, na kterém se už neobjevují samply, ačkoli skupinu nejvíce proslavil debut Hand On The Torch, jehož jádrem byly právě samply z jazzových alb vydavatelství Blue Note. O podobě koncertu i přístupech k tvorbě hovořila hlavní postava Us3 Geoff Wilkinson.

Článek

Máte novou desku Say What. Budete hrát především materiál z ní?

Na tomto turné s námi jedou dva rappeři, kteří jsou s námi i na novém albu, takže budeme hrát hodně věcí z nového alba, asi tak padesát procent, zbylých padesát procent budou staré věcí. S tím jak přibývá alb je pořád těžší a těžší v živém repertoáru vyvážit skladby ze všech alb.

Objeví se na pódiu opět živí muzikanti, nebo budete více sázet na elektroniku?

Budou tam, ale nebude to úplně naživo. Bicí půjdu z mého laptopu, ani ve studiu jsem nikdy neměl živého bubeníka, neobjevuje se na žádném z alb Us3. Máme ale kontrabasistu, trumpetistu, saxofonistu, hráče na klávesy a DJe, DJ First Rate je za gramofony vynikající. Se dvěma vokalisty bude na scéně celkem osm lidí. V zásadě je to stejné obsazení, které máme posledních osm devět let. A funguje – podle mého názoru i podle reakcí publika, kterému se líbí.

Co ale v éře laptopů a samplerů znamená zcela naživo?

O to se můžete skutečně přít, ale Us3 byli vždycky o míchání technologií s živých hraním, začínali jsem se samply, přesto bylo na prvním albu hodně živého hraní, takže skladby z něj můžeme dál hrát na koncertech.

A považujete Us3 na jazzovou kapelu, nebo spíš za hiphopový soubor?

Vždycky jsem vytvářet hudbu, která byla z 50 procent jazz a z 50 procent hip hop.

Reklama

Výběr článků

Načítám