Hlavní obsah

Laterna magika po padesáti letech končí, bude spadat pod Národní divadlo

Právo, rh
Praha

Unikátní československý vynález, multimediální pražská scéna Laterna magika, skončí v roce svého 50. výročí samostatnou existenci. Oznámil to její ředitel Petr Tošovský. Důvody lze hledat jak v ekonomických, tak i v uměleckých problémech legendární scény, která bude nadále pokračovat pod hlavičkou Národního divadla.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Legendární multimediální scéna Laterny magiky bude nadále pokračovat pod hlavičkou Národního divadla.

Článek

„Laterna magika bude zrušena ke 31. prosinci 2009 jako samostatná příspěvková organizace. Ke 30. červnu končí dosavadní nájemní smlouva na divadelní budovu Nové scény s Národním divadlem.

Nadále by se Laterna magika měla podílet zhruba na třetině termínů, druhou třetinu by tvořila představení souborů Národního divadla a třetinu pronájmy a vlastní projekty Nové scény, která bude samostatným produkčním útvarem v organizaci Národního divadla,“ vysvětlil Tošovský.

Laterně v posledních letech ubyl zájem diváků a loni skončila s téměř sedmimiliónovým dluhem. Vedení scény přiznává, že umělecká tvorba se ocitla na rozcestí, kdy je třeba uvažovat, jak dál. „Novou etapu existence bychom chtěli začít širokou diskusí o smyslu a umělecké koncepci Laterny magiky,“ řekl Tošovský.

První představení se odehrálo 9. května 1959, ale Laterna magika vznikla prakticky již o rok dříve, kdy tým pod vedením režiséra Alfréda Radoka a scénografa Josefa Svobody, s nímž je spojena téměř celá existence Laterny magiky, vytvořil program pro Expo 58 v Bruselu.

Tehdy se poprvé objevil princip spojení jevištní akce s filmem. U zrodu Laterny magiky stáli i Vladimír Svitáček, Ján Roháč či Miloš Forman. Padesáté jubileum oslaví Laterna magika 20. května slavnostním galavečerem, na němž vystoupí osobnosti spojené s historií i současností LM. Moderátorkou bude Ester Kočičková.

Reklama

Související články

Laterna magika přejde do svazku ND Praha

V nové sezóně 2009–2010 chystají soubory pražského Národního divadla pět operních, devět činoherních a dvě baletní premiéry. Oznámilo to vedení ND v čele...

Výběr článků

Načítám