Hlavní obsah

Komiks o zneužívání dítěte vrcholí happy endem

Právo, Jan Rychetský

Prevence proti zneužívání dětí, ale i příběh v několika dějových liniích. To zahrnuje podmanivý a ceněný komiks Pohádka o zlobivé kryse od Brita Bryana Talbota. Hlavní vyprávění se týká dívky, kterou doma osahával otec, což mu nakonec odvážně vmetla do tváře a konečně začala žít spokojeně.

Článek

Komiksový veterán Bryan Talbot, jenž pracoval na trhácích jako Hellblazer, Sandman nebo Batman, se speciálně na toto dílo připravoval s obdivuhodnou precizností.

Autor se precizně připravil

Načetl několik knih o sexuálním zneužívání dětí, všechny pohádky spisovatelky Helen Beatrix Potterové a dlouho doma pozoroval chování synových krys. Hlavní postavy dokonce maloval podle vybraných modelů. Není tedy divu, jak skvěle to posléze promítl do dějových rovin komiksu.

Začíná tak, že mladinká Helena na útěku z domova s přítulnou krysou pod kabátem žebrá v londýnském metru a přitom se zasní nad plakátem krásné krajiny.

V metropoli zažije setkání s prostitutkami, feťáky, lůzou z ulice a hlavou jí prolétávají útržky z předchozího života plného matčiny nenávisti a úlisného jednání otce. Dívka se rozhodne najít bájnou krajinu, což se jí po stopařské anabázi povede.

Hrdinka se musí vyrovnat s minulostí

Právě v překrásném prostředí Lake District na severozápadu Anglie si uvědomí, že se musí vyrovnat s nočními můrami dětství. Kontaktuje otce, jemuž tvrdě připomene zrůdnost jeho chování. Jako servírka se uchytí ve vesnické hospůdce vlastněné hodným manželským párem.

V nedalekém muzeu spisovatelky Potterové, která je pro ni vzorem, najde knihu o zlobivé kryse, v níž se vlastně opakuje dívčin osud v krysím světě.

Talbotův komiks, jenž i po kresebné stránce skvěle líčí zátočiny zmučené mladé duše, je ověnčen mnoha cenami a stal se biblí nespočtu center pro zneužívané děti. Není bez zajímavosti, že české vydání podpořila organizace Bílý kruh bezpečí.

Jde opravdu o citlivě a mnohovrstevnatě prokreslený příběh ztrápené dívky, která nakonec dojde do přírodního ráje obydleného dobrými lidmi a najde zde nový domov, kde se může oddat zálibě v malování.

Bryan Talbot: Pohádka o zlobivé kryse

Bryan Talbot: Pohádka o zlobivé kryse Comics centrum, přeložila Dana Krejčová, 144 stran, 299 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám