Hlavní obsah

Coetzee: Nobelova cena byla pro mě překvapením

Novinky, DPA, ČTK, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Jihoafrický spisovatel John Maxwell Coetzee se stal letošním držitelem Nobelovy ceny za literaturu. Oznámila to dnes ve Stockholmu komise Švédské akademie, která cenu uděluje. Stálý tajemník Švédské akademie Horace Engdahl zdůvodnil nominaci Coetzeeho jeho "překvapivou angažovaností a zájmem o problematiku těch, kteří stojí v ústraní".

Článek

"Dozvěděl jsem se to telefonicky ze Stockholmu v šest hodin ráno zdejšího času. Bylo to pro mě naprosté překvapení - ani jsem nevěděl, že vyhlášení má přijít tak brzo," uvedl autor v písemném prohlášení

Jeho zatím poslední román Elizabeth Costello vyšel vzápětí poté, kdy loni přesídlil do Austrálie.

Posledním africkým spisovatelem, který získal nejprestižnější cenu na světě dotovanou deseti milióny švédských korun (1,3 miliónu dolarů), byla v roce 1991 rovněž Jihoafričanka Nadine Gordimerová.

Kdo je J. M. Coetze

J. M. Coetzee je bílý Jihoafričan, píše anglicky a jako jediný autor na světě získal už dvakrát Bookerovu cenu, prestižní literární cenu britského společenství pro neamerické autory. Poprvé v roce 1983 za knihu Život a doba Michaela K., která česky vyšla v roce 1988 a podruhé v roce 1999 za román Hanebnost (Disgrace), které vydalo loni nakladatelství Volvox Globator.

Coetzee se narodil v roce 1940 v Kapském městě v Jižní Africe. Jeho rodina pocházela z Holandska, ale má i německé a anglické předky. Navštěvoval anglickou školu a do Anglie se v 60. letech odstěhoval a pracoval tam jako počítačový programátor. Po studiích literatury v USA se stal jejím učitelem, vyučoval až do roku 1983. O rok později byl jmenován profesorem anglické literatury na kapské univerzitě. Od roku 2002 žije v Austrálii.

Témata Coetzeeho děl vycházejí ze skutečnosti jihoafrického apartheidu, který by se - jak spisovatel varuje - mohl objevit kdekoli.

Spekulace o Llosovi a Antunesovi

Skutečnost, že akademie letos zveřejnila jméno literárního laureáta jako vůbec první v řadě čerstvých nositelů Nobelových cen, napovídá tomu, že se na jménu vítěze shodla vcelku jasně. V jiných letech bývá oceněný literát znám až mezi posledními.

Média letos spekulovala také o Portugalci António Lobo Antunesovi. Jeho román Jidášova díra, zpověď muže, který prošel koloniální válkou v Angole, loni vydalo česky nakladatelství Mladá fronta, a to po třiadvaceti letech od prvního knižního vydání. Zároveň s Portugalcem ale zmiňovala také pozoruhodné dílo peruánského spisovatele Maríi Vargase Llosy.

V užším kruhu favoritů bylo letos i množství dalších jmen, především anglosaských autorů. Tradičně už mezi ně patřili například američtí spisovatelé Thomas Pynchon, Philip Roth, Joyce Carol Oatesová a také kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová.

Další ceny za týden

Letošní nositele dalších odvětví Nobelovy ceny - za fyziologii a medicínu, fyziku, chemii, ekonomii a za mír - oznámí Švédská akademie v průběhu příštího týdne.

Alternativní Nobelova cena putuje na Zéland

Letošní "Alternativní Nobelovu cenu" obdrží bývalý novozélandský premiér David Lange. Oznámila to dnes porota ve Stockholmu, která své rozhodnutí zdůvodnila Langeovým dlouhodobým "vytrvalým bojem za svět bez jaderných zbraní".

Lange (61) dostane čestnou cenu od Nadace za správný život (Right Livelihood Foundation). Další ceny, jež jsou dotovány celkem dvěma milióny švédských korun (asi 220 tisíc euro), dostanou další laureáti z Filipín, Jižní Koreje a Egypta.

Filipínští obránci lidských práv Walden Bello a Nicanor Perlas obdrží cenu za své obětavé nasazení při kritice globalizace. Dále byla oceněna jihokorejská organizace "Občanská koalice pro hospodářskou spravedlnost", která kromě boje za sociální spravedlnost usiluje také o usmíření se Severní Koreou.

Egyptský zemědělský podnik SEKEM a jeho zakladatel Ibrahim Abouleish byli oceněni za vypracování biodynamických metod pěstování rostlin.

Alternativní Nobelovy ceny jsou udělovány od roku 1980 z iniciativy nadace Švéda německého původu Jakoba von Uexkülla za úspěchy při ochraně životního prostředí, zajišťování míru a boj proti bídě a sociální nerovnosti.

Anketa

Četli jste nějaké dílo J. M. Coetzeeho?
Ano
23,7 %
Ne
35,1 %
Ne, ale udělení Nobelovy ceny mě inspiruje k přečtení některého jeho románu
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 131 čtenářů.

J. M. Coetzee

Informace o životě a díle jihoafrického spisovatele naleznete na internetových stránkách Nobel e-museum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám