Hlavní obsah

Hudební Febiofest znovu zaujal skvělou dramaturgií

Novinky, Stanislav Dvořák

Začátkem roku si zakladatel filmového Febiofestu Fero Fenič postěžoval na kritický nedostatek sponzorů a naznačil, že jeho hudební část bude možná úplně zrušena. Naštěstí k tomu nedošlo a minulý týden ukázal, že by to bylo asi nejhorší rozhodnutí v dějinách tohoto festivalu.

Článek

Febio Musicfest přitahuje velké množství především studentského publika, přestože Praha je přeplněná koncerty všeho druhu. Vyplňuje totiž mezeru na trhu. Nesoustřeďuje se na provařené české hvězdy, které od jara do podzimu projedou padesát různých (ale ve skutečnosti úplně stejných) českých festivalů, ani na začátečníky. Představuje kvalitní, vyhrané, ale přesto nemediální umělce, kteří se pohybují ve světě tzv. nemainstreamových žánrů - ska, soul, funk, reggae, jazz.

K nim ještě předloni patřili i nyní známí Navigators, Toxique, Gipsy.cz nebo Prague Ska Conspiracy. V jejich stopách nyní jdou skoční ska-funkoví The Spankers s energickou přesvědčivou zpěvačkou nebo souloví Tribetown s frontmanem, který si říká o označení "český Stevie Wonder".

Skupina Prague Ska Conspiracy

FOTO: Prague Ska Conspiracy, Bez zdroje

Za pozornost stojí i elektroničtí U-Prag, Terne Čhave, Veronika Diamant a Sofajazz a řada dalších. Je téměř neuvěřitelné, že na tak kvalitní koncerty se stále chodí zdarma. Jejich zrušení by úplně zkazilo dojem z Febiofestu. Pro mnohé je to hlavní důvod, proč vůbec na festival chodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám