Hlavní obsah

Nizozemci vezou do Prahy Olafovy fotografie i divoké rytmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Výtvarno, architekturu, hudbu i divadlo z Nizozemí má v české metropoli představit přehlídka NethWorks.cz. Jedná se např. o práci fotografa Erwina Olafa, gypsy-jazz Rosenberg Tria nebo v ČR již známou nizozemsko-brazilskou skupinu Zuco 103.

Článek

Velvyslanec nizozemské ambasády, která je hlavním organizátorem NethWorks.cz, Jan Lucas Inayat Van Hoorn, uvedl: „Ve spolupráci se zavedenými festivaly a kulturními institucemi pod značkou NethWorks.cz uvedeme na tři desítky kulturních akcí představující celosvětově uznávané i méně známé umělce, soubory, projekty a další kulturní aktivity.“

Výstava Choreografie citů věhlasného nizozemského fotografa Erwina Olafa v pražské Langhans Galerii je výběrem z jeho fotografických prací z let 2004 – 2008, rozšířeným o soubor černobílých snímků Blacks (1990). Jde o první Olafovu prezentací v České republice.

Nizozemí má poměrně silnou world music scénu a v Praze nabídne např. výtečný kytarový gypsy jazz v podání The Rosenberg Tria a mladé talentované čtveřice Basily Boys (termín teprve bude oznámen).

Skupina Zuco 103 na obalu desky After the Carnival

FOTO: www.zuco103.com, Bez zdroje

Za zmínku rozhodně stojí koncert skupiny Zuco 103 (2. června Palác Akropolis), která nabízí invenční a zábavný taneční mix z brazilské tradice, jazzu a elektroniky. V čele skupiny stojí  talentovaná krásná brazilská zpěvačka Lilian Vieirová. Aktuální album After the Carnival natáčeli částečně v Rio de Janeiru a podílel se na něm i kytarista a banjista Sergio Cavazzioli (Gilberto Gil) a perkusista Marcos Suzano.

Mezi další události festivalu NethWorks.cz patří i koncert Nederlands Blazers Ensemble, který svým vystoupením v rámci Pražského jara NethWorks.cz zahájí. "Do Česka s nimi přicestuje proslulý virtuos na violu da gamba Jordi Savall. Společně s Nederlands Blazers Ensemble představí originální úpravy historické taneční hudby. Hudebníci ve svém programu kopírují pouť napříč Středomořím a Černým mořem a umně zohledňují jednotlivé hudební vlivy, které cestou míjejí – španělské, maurské, židovské, řecké, perské nebo například balkánské," dodala za pořadatele Silvie Marková.

Na své si přijdou i milovníci současného výrazového tance. Pro ně je určeno představení STAU přední nizozemské choreografky Anouk van Dijk v Divadle Archa.

Na své si přijdou i milovníci současného výrazového tance. Pro ně je určeno představení STAU přední nizozemské choreografky Anouk van Dijk v Divadle Archa.

Detailní program bude průběžně zveřejňován na www.nethworks.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám