Hlavní obsah

Nova váhá s vypnutím analogového TV signálu

Právo, jp

Televize Nova by měla, stejně jako ČT jednička a Prima, vypnout ve čtvrtek 30. dubna své analogové vysílání v Praze, šířené z vysílače Žižkov (Mahlerovy sady), odkud o půlnoci začne pouze digitální vysílání. Zda tak Nova učiní, rozhodne ale vedení televize teprve dva dny před vypnutím, pravděpodobně v úterý 28. dubna, až vyhodnotí výsledky průzkumu o připravenosti Pražanů přijímat digitální signál.

Článek

„Vypneme, pokud budou splněny podmínky v takzvaném Technickém plánu přechodu,“ prohlásil na úterní konferenci Kulatý stůl o digitalizaci generální ředitel Novy Petr Dvořák. Zároveň by podle něj měla být digitálním signálem pokrytá celá Praha, aby diváci o signál Novy nepřišli. Podle něj neinformuje stát o digitalizaci dostatečně. Na Novu ani na Primu se nikdo, podle slov Dvořáka, neobrátil s žádostí o prostor pro informační kampaň.

I podle vyjádření technického ředitele TV Prima Patrika Slavíka není nejšťastnější začínat teď s vypínáním analogu v Praze, kde je velká koncentrace společných antén. Nejsou v dobrém technickém stavu a připravenost na příjem digitálního signálu závisí plně jen na konání a investicích majitelů domů.

Předseda Českého telekomunikačního úřadu Pavel Dvořák uvedl, že se jeho úřad připravil na možnost, že Nova i Prima analog v termínu daném pro Prahu nevypnou. V tom případě odejde na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání podnět, aby byly zahájeny potřebné regulační kroky a případně zdraženy ceny za vysílání na analogových kmitočtech. Pražané mají mimo pořízení set top boxů a televizorů se zabudovaným digitálním příjmem i jiné možnosti digitálního příjmu, pořídit si satelit, kabelovou televizi nebo digitálně přijímat prostřednictvím internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám