Hlavní obsah

Zemřel "funk brother" Uriel Jones, známý bubeník z Motownu

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký bubeník Uriel Jones, který byl jedním z kmenových muzikantů slavné americké stáje Motown a podílel se na mnoha hitech, minulý týden zemřel. Bylo mu sedmdesát čtyři let, informoval server Variety.

Článek

Jonesova švagrová Leslie Colemanová uvedla, že zemřel v úterý v Detroitu na komplikace spojené se srdečním infarktem, který utrpěl už dříve. Hudebník a aranžér Paul Riser z Motownu říká, že  Jonesovo hraní "pulsovalo jako u nikoho jiného", ale také uměl hrát s jemným citem a zdrženlivě, když si o to píseň říkala.

Jones hrál s několika velmi významnými skupinami v 60. a 70. letech, např. s The Temptations, The Four Tops a Smokey Robinsonem a The Miracles. Byl součástí elitní party Funk Brothers, což byla domovská skupina gramofonové firmy Motown Records, která před padesáti lety poprvé  přenesla styl R'n'B z malých klubů do médií a naučila bělošskou střední třídu poslouchat černou hudbu.

Někteří hudební kritici ovšem připomínají, že to nebylo úplně zadarmo a Motown se někdy blížil přeslazenému střednímu proudu. Nesporně k tomu měl větší tendenci než jeho hlavní konkurent, firma Stax, která se držela syrového zvuku i psychedelických experimentů.

Hrál s elitou 60. let

Skupina The Four Tops patří ke klasice Motownu. Založili ji již v padesátých letech Levi Stubbs, Abdul "Duke" Fakir, Renaldo "Obie" Benson a Lawrence Payton. Věnovali se doo-wopu, jazzu a soulu.

Skupina The Four Tops patří ke klasice Motownu. Založili ji již v padesátých letech Levi Stubbs, Abdul "Duke" Fakir, Renaldo "Obie" Benson a Lawrence Payton. Věnovali se doo-wopu, jazzu a soulu.

Po krátkém období jazzových standardů, které jim popularitu nepřineslo, začali točit typický motownský soul. Ve spolupráci se slavným autorským týmem Holland-Dozier-Holland se v šedesátých letech zrodily velké hity I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch) a Reach Out I'll Be There, které se hrají dodnes. Později se skupina rozloučila s Motownem a koketovala i s disko hudbou, ale doba, kdy určovala trendy, již nenávratně pominula. The Four Tops ještě stále existují, většina původních členů však zemřela.

Nejznámější Jonesova skupina, The Temptations, vznikla v roce 1960. Zapsala se do povědomí především hity My Girl, Psychedelic Shack a Papa Was a Rolling Stone, jinak vydala spoustu řadových alb a uvádí se, že se jich jen v hlavní éře do roku 1982 prodalo více než 20 miliónů.

Nejslavnějšími členy The Temptations byli David Ruffin a Dennis Edwards, oba po svém odchodu rozjeli úspěšné sólo kariéry. The Temptations byli prvními z Motownu, kteří získali Grammy, a to hned několik. Skupina byla uvedena do rock'n'rollové síně slávy a magazín Rolling Stone ji zařadil do seznamu "100 největších umělců všech dob."  

Reklama

Výběr článků

Načítám