Hlavní obsah

Terry Jones: Život Briana je populární, protože byl zakázaný

Novinky, Stanislav Dvořák

Bývalí členové skupiny Monty Python Terry Jones a Michael Palin se minulý týden zúčastnili charitativního promítání svého legendárního filmu Život Briana v Aberystwythu ve Walesu. Po městě prý chodí v převlecích, neboť "se stále obávají kamenování". V současnosti vzniká ke 40. výročí Monty Pythonů dokumentární film, který se bude jmenovat Monty Python: Skoro pravda (Právnická verze).

Foto: ČTK

Soubor Monty Python už takto pohromadě neuvidíme: zleva Eric Idle, John Cleese a Graham Chapman. Vepředu Michael Palin a Terry Jones.

Článek

Palin a Jones, kteří popírají, že by se Monty Pythoni ještě někdy mohli dát dohromady, vzpomínali na vznik filmu Život Briana a bouřlivé dobové reakce. Podle Jonese je teď tato provokativní parodie aktuálnější než kdykoliv předtím, protože náboženství se stává politickým tématem.

V roce 1979 film vyvolal velký odpor. Věřící ho obvinili ze zesměšňování Ježíše a křesťanství. Některá města ve Velké Británii ho odmítla promítat, uvádí BBC. "Myslím, že je populární jen proto, že byl zakázaný. To je pravý důvod. Ale je nádherné vidět, jak je populární," říká Jones, který Život Briana režíroval. 

"Podle mě by na středozápadě v Americe nedovolili Život Briana promítat ani teď. Vypadá to, že jsou z něj zděšeni, a to tomu pomáhá. Lidi jsou zvědaví, proč něco ještě pořád vyvolává takové emoce," dodává.

Rabíni z New Yorku

První organizace, která film kritizovala, byla podle Jonese Asociace rabínů z New Yorku. Protestovali proti použití židovského modlitebního šálu. "My tam nemáme žádný modlitební šál, říkali jsme, mysleli jsme, že je to jen část kostýmu," říká režisér.

Film podle režiséra v roce 2009 platí ještě více než před třiceti lety. Náboženství dnes opět hýbe politikou: "V roce 1979 jsme tak trochu kopali do mrtvoly, protože do kostela stejně nikdo nechodil."

Členy skupiny Monty Python dodnes obléhá armáda fanoušků i novinářů, kteří citují tzv. hlášky z filmu. "Žádají mě, abych jim napsal do knížky Biggus Dickus. Tak jim tam napíšu Biggus Dickus a oni se pak smějou jak blázni. Nevím proč," popisuje Palin setkávání s pythonovskými nadšenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám