Hlavní obsah

Ceny Thálie dostali komunisty perzekuovaní Topol a Tomášová

Praha
Aktualizováno

Herci Petra Hřebíčková a Norbert Lichý, tanečníci Nataša Novotná a Vladimír Gončarov, a také muzikálová zpěvačka Zuzana Kolářová byli mezi umělci, kteří v sobotu večer převzali v Národním divadle v Praze za mimořádné jevištní výkony v roce 2008 ceny Thálie. Oceněni byli i Marie Tomášová a Josef Topol.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marie Tomášová dostala cenu za celoživotní dílo v činohře

Článek

Herecká asociace udělila Thálie pošestnácté, celkem jich od roku 1994 spolu s dneškem rozdělila téměř dvě stě. Zvláštní poctuna jevišti "zlaté kapličky" získaly v přímém přenosu České televize osobnosti spjaté s pražským Divadlem Za branou režiséra Otomara Krejči, které vzniklo v roce 1965.

Thálii za celoživotní činoherní mistrovství převzala Marie Tomášová. Cenu komunistickým režimem pronásledované herečce předal předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). "Přeji si, aby už nebyl režim, který hercům nedovolí hrát a některé dokonce likviduje," podotkl.

Politický podtext akci dodal také jeden z vyhlašujících, herec Ivan Trojan, který publikum oslovil "čest, soudruzi" s tím, že doufá, že se takto nebudou muset zdravit při příštím vyhlašování Thálií.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zuzana Kolářová

Zuzana Kolářová

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Kolegium pro udělování cen Thálie udělilo svou zvláštní cenu "básníkovi jeviště" - dramatiku Josefu Topolovi. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu převzal tuto poctu jeho syn Filip, který přečetl děkovný dopis svého otce.

Topol i Tomášová byli po likvidaci Divadla Za branou totalitním režimem perzekuováni. Tomášová, která byla do Národního divadla přijata v polovině 50. let, měla od roku 1972 na osmnáct let zakázané divadelní jeviště a mohla se věnovat pouze umělecké recitaci v Lyře Pragensis. Josefa Topola nesměl publikovat a mohl se živit jen manuálně.

Ceny Thálie za rok 2008:
Činohra:
Ženský výkon: Petra Hřebíčková (titulní role ve hře Aloise a Viléma Mrštíkových Maryša, Městské divadlo Zlín)
Mužský výkon: Norbert Lichý (role Mendela Singera ve hře Josepha Rotha Job, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)
Opera:
Ženský výkon: Dana Burešová (role Alžběty v opeře Richarda Wagnera Tannhäuser, Národní divadlo Brno)
Mužský výkon: WeiLong Tao (Wej Lung-tchao; role Hoffmanna v Offenbachově opeře Hoffmannovy povídky, Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem)
Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr:
Ženský výkon: Zuzana Kolářová (role Velmy Kellyové v muzikálu Chicago, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)
Mužský výkon: Vlastimil Zavřel (role komisaře Josefa Ledviny v muzikálu Adéla ještě nevečeřela, Divadlo Broadway, Praha)
Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr:
Ženský výkon: Nataša Novotná (výkon v představení Small Hour, Taneční jednotka 420people v Divadle Archa, Praha)
Mužský výkon: Vladimir Gončarov (role Čobana v baletu Cikánské kořeny/í na hudbu Gorana Bregoviče, Severočeské divadlo opery a baletu Ústí nad Labem)
Ceny za celoživotní dílo:
Marie Tomášová (činohra)
Alena Míková (opera)
Růžena Mazalová (balet)
Zvláštní cena Kolegia pro udělování cen Thálie:
Josef Topol (dramatik, básník a překladatel)
Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby:
Zbigniew Kalina (Divadlo Antonína Dvořáka, Příbram)

I další dvě Thálie za celoživotní mistrovství patřily ženám. V opeře byla oceněna sopranistka Alena Míková, na české první scéně angažovaná od roku 1957 třicet let. Také umělecká dráha baletky a pozdější choreografky Růženy Mazalové byla spojena se "zlatou kapličkou". Poprvé na tu zazářila v roce 1948, po studiu choreografie v Moskvě se sem vrátila a od roku 1969 působila v Porýnské německé opeře.

Skleněnou plastiku se stylizovanou divadelní maskou z tvůrčí dílny Bořka Šípka převzal i dnes činoherec do 33 let; stal se jím absolvent hereckého studia při Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Zbigniew Kalina. Ač polské národnosti, odbyl si učednická léta na české scéně Těšínského divadla. Pak působil v karlovarském divadle, nyní rozvíjí své nadání v divadle v Příbrami.

Výroční ceny Thálie získala za mimořádný činoherní výkon Petra Hřebíčková, představitelka titulní role v dramatu Maryša Městského divadla Zlín. Na Moravu putuje i cena za mužský činoherní výkon, do Ostravy ji veze Norbert Lichý za roli Mendela Singera ve hře Job. "Děkuji Ostravě, která hodně dává a hodně bere," uvedl člen ostravského Divadla Petra Bezruče.

Z operní scény se podle poroty loni o nezapomenutelné zážitky postarala Dana Burešová, členka Národního divadla Brno. Podle poroty předvedla plně profesionální výkon s hereckou přesvědčivostí v roli Alžběty v opeře Tannhäuser.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Za činohru byli oceněni Norbert Lichý a Petra Hřebíčková.

Za činohru byli oceněni Norbert Lichý a Petra Hřebíčková.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Vítězství v mužské operní kategorii si odnesl zpěvák čínského původu WeiLong Tao (WejLung-tchao) za ztvárnění postavy naivního básníka Hoffmanna v opeře Hoffmannovy povídky Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem.

Za sólo v představení Small Hourza získala cenu tanečnice Nataša Novotná z Taneční jednotky 420PEOPLE v Divadle Archa Praha. "Lidé, choďte do divadla, v televizi se nedozvíte všechno," vzkázala divákům přímého přenosu.

Mezi tanečníky uspěl Vladimír Gončarov, představitel Čobana v představení Cikánské kořeny/í Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem.

Nominaci za muzikálový výkon proměnila Zuzana Kolářová za roli Velmy Kellyové v muzikálu Chicago v plzeňském Divadla J. K. Tyla, mezi muži uspěl Vlastimil Zavřel díky parodické nadsázce v roli komisaře Ledviny v muzikálu Adéla ještě nevečeřela Divadla Broadway. "Přes 30 let dělám činohru a nakonec se propíchlo, že jsem opereťák," uvedl Zavřel a poděkoval také komiksovému Homeru Simpsonovi, kterého mnoho let dabuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám