Hlavní obsah

Renčův Hlídač č. 47 posbíral ceny na americkém filmovém festivalu

Novinky, Tomáš Holý
San Francisco

Neočekávaný úspěch si vydobyl na americkém filmovém festivalu český snímek režiséra Filipa Renče Hlídač č. 47. Na festivalu Tiburon poblíž San Franciska získal film loni uvedený v českých kinech celkem čtyři ceny. Přímo ze San Franciska to Novinkám potvrdil Filip Renč.

Článek

"Přišel jsem na závěrečnou party. Ani jsem nic nečekal, a dostali jsme čtyři ceny,“ řekl Novinkám režisér. Doplnil, že porota ocenila režii, kameru, Lucii Siposovou za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. Navíc Hlídači č. 47 přiřkla i cenu za nejlepší film.

Podle Renče se film americkému publiku líbil. Nadšený režisér jen těžko hledal slova, proč právě jeho snímek uspěl. "Myslím si, že je to pro ně něco jiného. Oni mají rádi cizí kultury, netýká se to jen filmu, ale i hudby či architektury. Pro ně je to (film Hlídač č. 47) něco zvláštního. Jsem hrozně hrdý, že český film tady uspěl,“ vysvětlil Renč.

Při udílení cen Český lev za rok 2008 získal Hlídač č. 47 celkem tři ceny - za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní i vedlejší roli a za střih. Oceněni byli herci Karel Roden, Vladimír Dlouhý a střihač Jan Mattlach. [celá zpráva]

Mezinárodní filmovvý festival Tiburon:
Tiburon je městská část San Francisca. Letos se zde konal již osmý filmový festival. Patronem akce je světoznámý režisér George Lucas, který bydlí nedaleko místa konání festivalu. Tiburon letos promítl na 200 snímků z devadesáti zemí světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám