Hlavní obsah

V kinech běží unikátní 3D dokument o velrybách a delfínech

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud nevídaným způsobem byl natočen dokument Tuláci oceánů o ohrožených druzích velryb a delfínů, a to trojrozměrnou technikou. Skládá se výhradně z podmořských záběrů, v nichž se vůbec neobjevují lidé. Film představí publiku pozoruhodný a vysoce emotivní příběh o přežívajících druzích kytovců.

Článek

Nový dokumentární film Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů zavede diváky do fascinujícího prostředí mezi větší i menší kytovce a zároveň upozorňuje na nutnost jejich záchrany. Delfíni a velryby čelí existenčním problémům, které zavinila destrukce jejich přirozeného prostředí a vyčerpání zdrojů potravy.

„Musíme přehodnotit způsob odchytu ryb a využívání mořských zdrojů a vytvořit lepší, dlouhodobě udržitelné řešení, které umožní nejen snížit množství odchycených savců, ale také bude udržovat toto množství na rozumné úrovni, abychom zajistili potřebné zdroje mořských surovin i pro příští generace,“ řekl Jean-Michel Cousteau, zvláštní poradce filmu.

„Musíme přehodnotit způsob odchytu ryb a využívání mořských zdrojů a vytvořit lepší, dlouhodobě udržitelné řešení, které umožní nejen snížit množství odchycených savců, ale také bude udržovat toto množství na rozumné úrovni, abychom zajistili potřebné zdroje mořských surovin i pro příští generace,“ řekl Jean-Michel Cousteau, zvláštní poradce filmu.

„Musíme přehodnotit způsob odchytu ryb a využívání mořských zdrojů a vytvořit lepší, dlouhodobě udržitelné řešení, které umožní nejen snížit množství odchycených savců, ale také bude udržovat toto množství na rozumné úrovni, abychom zajistili potřebné zdroje mořských surovin i pro příští generace,“ řekl Jean-Michel Cousteau, zvláštní poradce filmu. Natáčení průkopnického dokumentárního snímku trvalo tři roky, proběhlo dvanáct mezinárodních expedic a filmaři strávili pod vodou šest set hodin, během nichž pořídili sto hodin materiálu na nejodlehlejších místech na Zemi.

Tvůrci pracovali již na Perle oceánu a Žralocích

Během natáčení se opět sešli režisér Jean-Jacques Mantello, producent Francois Mantello, kameraman Gavin McKinney a skladatel Christophe Jacquelin, kteří dohromady tvoří vysoce kvalifikovaný tým, jenž stál za úspěšnou sérií filmů  Perla oceánu 3D (2003) a Žraloci 3D (2005).

„Nejúžasnější moment byl, když jsme mohli pozorovat plejtváka nabírat celé hejno ryb, otevřít masivní tlamu a tisíce malých rybiček pozřít. Ovšem než se nám podařilo něco takového natočit, museli jsme se nesčetněkrát potopit a čekat. Taková zkušenost se dá jen těžko popsat,” řekl Gavin McKinney, kameraman filmu.

Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů

Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů 3D Entertainment Distribution Ltd. /2008, 42 minut

Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů 3D Entertainment Distribution Ltd. /2008, 42 minut Režie: Jean-Jacques Mantello, produkce: Francois Mantello, kamera: Gavin McKinney

Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů 3D Entertainment Distribution Ltd. /2008, 42 minut Režie: Jean-Jacques Mantello, produkce: Francois Mantello, kamera: Gavin McKinney Místa natáčení: USA, Bahamy, Tonga, Kanada, Polynésie, Argentina, Azorské ostrovy,

Delfíni a velryby 3D: tuláci oceánů 3D Entertainment Distribution Ltd. /2008, 42 minut Režie: Jean-Jacques Mantello, produkce: Francois Mantello, kamera: Gavin McKinney Místa natáčení: USA, Bahamy, Tonga, Kanada, Polynésie, Argentina, Azorské ostrovy, Austrálie a Nový Zéland

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám