Hlavní obsah

V Praze začíná filmová přehlídka Febiofest

Právo, Věra Míšková

Tři filmy zahájí ve čtvrtek večer 16. ročník pražské části Febiofestu: Předčítač, International a Občan Havel přikuluje. V rámci slavnostního zahájení dále převezme první cenu letošního festivalu, čestného Kristiána, slavný německý režisér Wim Wenders.

Článek

Asociace režisérů a scenáristů (ARAS) již počtvrté udělí ceny Jaromila Jireše za podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů. Letos je získá Poštovní spořitelna za významnou finanční podporu filmu Václava Marhoula Tobruk, Jan Maivald za víceletý projekt DVD kolekcí filmů Zlatého fondu světové kinematografie v rámci prodejen Levné knihy a Fero Fenič za myšlenku a realizaci Febiofestu.

Slavnostní večer poté prožijí diváci pražského Village Cinemas Anděl se třemi zcela odlišnými snímky různých žánrů i kvalit. Největší štěstí mají návštěvníci toho sálu, kde se bude hrát Oscarem odměněný Předčítač režiséra Stephena Daldryho. Do českých kin přijde 23. dubna.

Slabší je úvodní film letošního Berlinale International režiséra Toma Tykwera, běžný thriller opentlený aktuálním tématem zločinných bank. Třetí, dokument Občan Havel přikuluje režiséra Jana Nováka, se názvem poněkud nestydatě přiživuje na úspěšném dokumentu Pavla Kouteckého a Miroslava Janka Občan Havel.

Ve skutečnosti je to nezáživný sled bez nápadu natočeného vyprávění pamětníků Havlova působení v pivovaru a pozadí vzniku Audience, které sděluje taková fakta, jako že Havel byl normální chlap, jezdil do pivovaru mercedesem a pracovníci StB z Prahy říkali těm venkovským „šmudlové“.

214 filmů z 58 zemí

Febiofest potrvá devět dní v Praze, poté navštíví dalších osm měst. Celkem bude ve 24 kinosálech uvedeno 214 filmů z 58 zemí. Od 30. března bude následovat slovenská část, jejíž program se připravuje samostatně a tudíž není s českým totožný. Mezi třicítkou hostů uvítá Febiofest vedle Wenderse také dánského filmaře Thomase Vinterberga, který uvede film Když se muž vrací domů.

Přijede i přední britský režisér Mike Leigh, který uvede svůj film Happy – Go – Lucky a převezme na závěr festivalu dalšího čestného Kristiána. Herečka Božidara Turzonovová bude hlavním hostem Slovenské neděle na festivalu a bude jí věnována jedna část programu Kina osobností. O program Febiofestu je tradičně velký zájem, už za několik dnů od zahájení bylo prodáno na 20 000 vstupenek. Poprvé budou všechny filmy doplněny titulky.

„Vděčíme za to karlovarskému festivalu, který nám příslušná zařízení poskytl,“ poděkoval ředitel Febiofestu Fero Fenič. Soutěž čtrnácti nových evropských filmů bude po loňské premiéře opět posuzovat třiatřicetičlenná porota tvořená diváky, kteří o účast v ní projevili zájem. Čestným předsedou, jehož úlohou je předat na závěr ceny, bude výtvarník David Černý.

Výstavy fotografií, soch a koncerty

„Polovinu porotců tvoří lidé do 30 let. Z této věkové kategorie se také rekrutovala většina zájemců o členství. Celkové složení však je 18 až 64 let, profesní zastoupení máme od skladníka po vědeckého pracovníka a nechybí psychiatr,“ dodal Fenič.

Mezi doprovodnými akcemi bude výstava fotografií režiséra a kameramana Ivana Vojnára, výstava soch před multikinem Village Cinemas Anděl a především Febiofest Music Festival, který nabídne zdarma na 40 koncertů.

Své ceny domácím filmům uplynulého roku udělí čeští filmoví novináři – Kristiána od nich dostane nejlepší hraný, animovaný a dokumentární film a poprvé na Febiofestu bude vyhlášen i nejslabší snímek. Ten dostane Hrocha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám