Hlavní obsah

Kupkův obraz se prodal za 22 miliónů, rekord nepřekonal

Praha

Obraz Františka Kupky Zhroucení vertikál se ve středu prodal na aukci v Praze za 22 miliónů korun. Stal se tak druhým nejdražším dílem prodaným na aukci v České republice. Aukční rekord nadále patří jinému Kupkovu dílu, obrazu Élévation (Výšky) IV., který se v roce 2007 prodal za 22,1 miliónu korun.

Foto: Archív, Právo

František Kupka, Zhroucení vertikál, obraz s nejvyšší vyvolávací cenou v dějinách českých aukcí.

Článek

Vyvolávací cena Zhroucení vertikál (En Dégradés /Verticales) byla o půldruhého miliónu nižší.

Kupkovo dílo je z roku 1935. Galerista Louis Carré jej zakoupil přímo od malíře v Paříži, do aukce ho dal soukromý sběratel. Obraz patří do série Vertikální a diagonální plány, byl mnohokrát vystavován a publikován.

Kupka tak potvrdil pověst nejžádanějšího a nejdražšího českého malíře. V první desítce nejdráže prodaných děl jsou tři jeho kompozice. Kromě výše zmíněných ještě  Abstraktní kompozice z let 1925 až 1930, která se před dvěma lety prodala za 13,4 miliónu korun.

Ve své době byla vyvolávána za nezvykle vysokou cenu - 8,5 miliónu korun. Kupkova plátna se v té době v Česku neprodávala za více než pět milionů korun. Cena 13,4 miliónu korun byla před dvěma lety rekordní, po dnešku se obraz ocitl na šesté příčce žebříčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám