Hlavní obsah

Havlová o návratu k filmu: Měla jsem pocit zodpovědnosti, trému ne

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Julius Ševčík s herci Dagmar Havlovou, Milanem Kňažkem a dalšími tvůrci představili ve středu v pražské Lucerně nový film Normal. Na koprodukčním snímku se podílel i známý mexický kameraman Antonio Riestra. "Film je o tenké hranici mezi normálností a šílenstvím," říká Ševčík.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Režisér Julius Ševčík (vpravo) s herci Dagmar Havlovou, Milanem Kňažkem

Článek

"Přistupovala jsem k roli velice zodpovědně a byla jsem moc ráda, že jsem měla možnost si o tom s Juliem Ševčíkem dlouze povídat, scházeli jsme se tři čtvrtě roku a vyprávěli si ten příběh. Měla jsem pocit zodpovědnosti, trému ani ne. Hodně jsem se snažila zapojit svou fantazii, Julius něco odmítl, něco tam zůstalo," říká Havlová.

Nečekaný problém herečce přinesla scéna se sebevraždou ve vaně: "Vana byla plná potravinové barvy a večer jsem pak hrála ve Višňovém sadu a měla jsem jednu půlku hlavy pořád červenou. Film mě stál hodně sil, ale stálo to za to."

Milan Kňažko uvedl, že jeho postava vraha se pohybuje ve výjimečných a konfliktních situacích a dialogy nejsou každodenního charakteru. "Muži se celý život dívají ženám na nohy, já jsem si přečetl scénář a díval se na krky," žertoval.

Ve filmu jsou scény podobné snímku Mlčení jehňátek, jak Ševčík, tak Kňažko ale popírají, že by je slavný americký film inspiroval. "Osobně jsem přesvědčený, že vůbec nevypadám jako Hopkins, i když by mi to mělo lichotit," říká s úsměvem Kňažko.

Normal vznikl podle skutečného případu německého masového vraha z 30. let Petra Kürtena známého jako "upír z Düsseldorfu". Režisér si sám napsal scénář a film pojal jako atmosférické retro, které má spojovat napínavý příběh s elegancí 30. let. Kromě Havlové a Kňažka v něm dostali role např. Pavel Gajdoš, Miroslav Táborský a Zuzana Kajnarová.

Výrazná je hudba Jana P. Muchowa. "Setkávali jsme se a režisér mě směřoval tam, kam mě chtěl dostat. To, že jsem dostal do ruky takový materiál, pro mě bylo inspirací," uvedl hudebník. Producentka filmu dodává, že film, který obsahuje řadu krvavých scén, bude přístupný od patnácti let. Zájem o uvedení už zaznamenali z Francie, Německa, Skandinávie i Jižní Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám