Hlavní obsah

Lenka Dusilová: Romka asi nejsem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Lenka Dusilová získala o víkendu titul zpěvačka roku při udílení hudebních cen Anděl. V úterý odpovídala na dotazy čtenářů Novinek v on-line chatu. Zajímalo je, co pro ni znamená Anděl, i to, jestli je Romka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Lenka Dusilová na chatu Novinky.cz

Článek

„V osmi letech jsem se začala zabývat zhudebňováním básní, což mi vydrželo asi do puberty. Pak jsem začala mít úplně jiné zájmy a po opravdu hodně krátké nehudební studijní pauze jsem naskočila do Sluníčka, kde jsem byla jen interpretkou. K vlastní hudbě jsem se vrátila, když mi bylo asi 19 let. Ale schopnost či trpělivost zhudebňovat básně už se u mně jaksi vytratila. Děti jsou tak zvláštně otevřený a napojený na zdroj inspirace,“ říká o svých začátcích Lenka Dusilová.

„Romka asi nejsem, mé kořeny jsou mně samotné zahalené tmou. Můžu o tom jen snít. Jediná stopa mého původu vede kamsi k Donu na Ukrajinu. To jsou zamotané poválečné životní příběhy našich rodičů, pro mně stále fascinující,“ vysvětlila čtenářům své kořeny.  

Z ceny Anděl v kategorii nejlepší zpěvačka roku má radost: „Krásná satisfakce pro Eternal Seekers. To, že s Beatkou a Clarinet factory můžeme dělat hudbu, je požehnáním. Naše životy to rozhodne nezmění. Jsme muzikanti, milujeme hudbu.“ 

Lenka Dusilová

Lenka Dusilová se narodila v roce 1975 v Karlových Varech. Zpívala ve známém sboru Bambini di Praga a v devadesátých letech se vrhla na rockovou scénu s kapelou Sluníčko, kterou Akademie populární hudby v roce 1994 nominovala na Objev roku. Pak spolupracovala s Davidem Kollerem (skupiny Lucie a Pusa). Později zahajuje sólo kariéru a vystupuje i se skupinou Čechomor. Hostuje na jejich přelomovém albu Proměny. Vydává sólové desky Lenka Dusilová (2000), Spatřit světlo světa (2002), UnEarthEd (2004) a Mezi Světy (2005). Získává několik cen, za Mezi světy hned dva Anděly (nejlepší rocková deska, nejlepší zpěvačka). Od roku 2008 vystupuje s nadžánrovým projektem Eternal Seekers, za který také získala Anděla. Kritika ji dlouhodobě označuje za jednu z nejlepších českých zpěvaček.

Cena podle ní není odrazem popularity. „Na andělském večírku jsem s od nejmenovaného mocného muže dozvěděla, že mrhám talentem, protože jsem málo komerční, že je mě škoda. Víte co, prachy projíte a utratíte tak strašně rychle. Hledání hudby mi přijde mnohem více vzrušující a trvanlivější prožitek než hrabat prachy,“ uzavírá zpěvačka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám