Hlavní obsah

Coenové se kouknou na zoubek Johnu Waynovi i Židovskému policejnímu klubu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavní filmoví bratři Coenové se rozhodli oprášit westernovou látku, která už byla zfilmována před čtyřiceti lety Henry Hathawayem s Johnem Waynem v hlavní roli. Film se jmenoval True Grit (Maršál). Coenům ale nejde o klasický remake, nový film prý ze starého téměř vůbec nevychází. V plánu je také adaptace románu Židovský policejní klub.

Foto: imagine.net, Právo

Ethan a Joel Coenovi

Článek

Novinka, která vzniká pro studio Paramount film, bude věrnější spíše knize Charlese Portise než filmovému westernu z roku 1969. Knížka je o čtrnáctileté dívce, která se dvěma muži zákona stopuje vraha svého otce na nepřátelském indiánském území.

Původní film byl založen hlavně na postavě, kterou hrál John Wayne, zatímco verze bratří Coenů bude o dívce. Dobrodružství teď uvidíme z jejího pohledu. Zatím není jasné, kdo nahradí Kim Darby v roli teenagerky, Johna Wayna a Glena Campbella v roli policistů a Jeffa Coreyho jako vraha. Další záporňáky v roce 1969 hráli Robert Duvall a Dennis Hopper, píše server Variety.

Coenové si jako obvykle sami napsali scénář a pro natáčení se spojili se Scottem Rudinem, který spolupracoval i na jejich oscarovém hitu Tahle země není pro starý.  

Bratři na roztrhání

Další adaptací románu, kterou mají Coenové rozdělanou s Rudinem, je Židovský policejní klub od spisovatele Michaela Chabona, což je shodou okolností v současnosti jedna z nejprodávanějších knih v ČR. Získala sci-fi a fantasy ocenění Nebula, Hugo a Locus.

Jde o příběh "z alternativní přítomnosti" aljašského města Sitka, kam byli před druhou světovou válkou umístěni židé a unikli tak holocaustu. Hlavním hrdinou příběhu je životem omlácený detektiv z oddělení vražd Meyer Landsman. Vyšetřuje nový případ, který může být jeho poslední, protože nikdo neví, co s místní policejní stanicí udělá nová americká správa. Pátrání po vrahovi mladého narkomana zavede Landsmana do nitra místní komunity fungující jako mafiánská rodina.

Nejslavnější filmy bratří Coenů

Tahle země není pro starý

Lupiči paní domácí

Nesnesitelná krutost

Muž, který nebyl

Bratříčku, kde jsi?

Fargo

Barton Fink

Zbytečná krutost 

V těchto dnech Coenové dokončili další film A Serious Man. Ten se odehrává v roce 1967. Larry Gopnik, profesor fyziky na zapadlé univerzitě, se v něm vyrovnává s řadou osobních katastrof. Žena ho opouští, nezaměstnaný bratr Arthur spí na gauči, syn Danny je problémový a ve škole líný, dcera Sarah krade peníze na drogy. Navíc se ho snaží jeden ze studentů podplatit, aby udělal zkoušku, současně hrozí, že ho zažaluje za pomluvu, a překrásná sousedka Larryho mučí tím, jak se nahá opaluje...

Reklama

Výběr článků

Načítám