Hlavní obsah

Obraz Spící od Toyen se prodal za 20 miliónů korun

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Surrealistický obraz Spící od Toyen nezlomil v neděli český aukční rekord. Prodal se v Praze na Žofíně za vyvolávacích 20 miliónů korun, což je doposud nejvyšší vyvolávací cena, za jakou se kdy nějaké dílo na tuzemské aukci prodávalo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Obraz Spící od malířky českého původu Toyen

Článek

Nedávno restaurované plátno z roku 1937 o velikosti 81 x 100 cm, jedno z vrcholným děl evropského surrealismu, se tak vydražilo za druhou nejvyšší sumu v historii. S aukční přirážkou se částka vyšplhala na 23 200 000 Kč. Celkově jarní aukce společnosti Pictura vynesla na 27 milión korun.

„S tím, že se Toyen prodala byť jen za vyvolávací cenu, jsem spokojen,“ řekl v neděli Právu majitel aukční síně Pictura Michal Šeba. Spící se tak stala nejdražším obrazem českého surrealismu, který byl kdy prodán doma i ve světě.

O nádherné surrealistické dílo Toyen, občanským jménem Marie Čermínové, měl zájem jediný kupec, a to žena sedící přímo v sále. Je možné, že nebyla přímým kupcem, ale zastupovala sběratele, jenž si přál zůstat v anonymitě. Ten rovněž obraz může vyvézt z Česka,  neboť se na něj nevztahuje zákon o ochraně kulturních památek. „Domnívám se, že obraz zůstane v České republice,“ dodal Šeba. Bližší informace o totožnosti nového majitele či majitelky uvést nechtěl.

Na českém trhu se prodávalo už několik významných obrazů Toyen (v roce 2002 vydražila Galerie Kodl její malbu Růžový spektr za 3,15 miliónu Kč). Z tvorby českých surrealistů vysokých cen pravidelně dosahovaly obrazy Jindřicha Štyrského, které předloni dosáhly ceny 10,3 miliónu korun.

Spící koupil v roce 1938 za 3 500 Kč Jaroslav Stránský, po roce 1945 byla tato působivá malba vyvezena do Anglie, kde pobývala v majetku jedné rodiny až dodnes. „Obraz je to tajemný. Má v sobě zvláštní fluidum, sílu plynoucího času. Určitě nikdy nezevšední,“ míní kunsthistorik Karel Srp.

Žebříček 15 nejdráže prodaných obrazů na aukci v ČR od roku 1990:

1. František Kupka: Élévation (Výšky) IV, 22,1 mil.

2. Toyen: Spící, 20 mil.

3. Oscar Kokoschka: London, Chelsea Reach, 19,5 mil.

4. Josef Šíma: Léda s labutí, 14,6 mil.

5. František Kupka: Abstraktní kompozice, 13,4 mil.

6. Josef Čapek: Děvče v růžových šatech, 12 mil.

7. Georges Braque: Zelené umyvadlo, 11,5 mil.

8. Emil Filla: Dívka s mandolínou, 11 mil.

9. Jindřich Štyrský: Krajina v oblacích, 10,25 mil.

10. Antonín Procházka: Kopretiny, 10,1 mil.

Prozatím nejdráže vydraženým dílem je obraz Františka Kupky s názvem Élévation (Výšky) IV, série C II z roku 1938. V roce 2007 se prodal za 22 100 000 Kč. Stejný autor může překonat český rekord už tuto středu. Aukční síň 1. Art Consulting Brno-Praha totiž nabízí jeho En Dégradés (Verticales) za 20,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám