Hlavní obsah

Anděly si odnesli Kryštof, Horáček, Bárta, i Dusilová

Novinky, Stanislav Dvořák

Hudební ceny Anděl za rok 2008, které byly předány v sobotu večer v Praze, patřily k nejvyváženějším v historii. O důležité kategorie se podělili Michal Horáček (deska roku), Kryštof (skladba a skupina roku), Dan Bárta (zpěvák roku) i Lenka Dusilová (zpěvačka roku). Objevem loňské sezóny jsou Toxique.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Skupina Kryštof získala na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 dvě ocenění. Vyhrála kategorii Skupina roku a její píseň Atentát se stala skladbou roku.

Článek

"Strašně moc děkujeme andělské komisi, děkujeme lidem, firmě RGM a hlavně rodičům. Rodiče nás strašně podporujou a vždycky nám daj' dobře najíst. Takže díky," řekla zpěvačka Toxique Klára Vytisková, když přebírala Anděla v kategorii Objev roku.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Zpěvačka Klára Vytisková se skupinou Toxique na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 ocenění Objev roku.

:. Zpěvačka Klára Vytisková se skupinou Toxique na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 ocenění Objev roku.

FOTO: Stanislav Peška, ČTK

Deska Ohrožený druh Michala Horáčka, která vznikla ve spolupráci s mnoha zpěvačkami a muzikanty, se stala albem roku. "Každý tvůrce je rád, když jeho tvorbu někdo ocení. To album není zdaleka jen moje. Podílelo se na něm mnoho lidí. Pro mě je strašně důležitým člověkem mistr zvuku Michal Pekárek. Já bych tu cenu postoupil jemu," řekl na pódiu Horáček.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Textař Michal Horáček získal na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 ocenění za Album roku.

:. Textař Michal Horáček získal na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 ocenění za Album roku.

:. Textař Michal Horáček získal na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 ocenění za Album roku.FOTO: Stanislav Peška, ČTK

:. Textař Michal Horáček získal na slavnostním předání hudebních cen Akademie populární hudby Anděl 2008 ocenění za Album roku.FOTO: Stanislav Peška, ČTK

Zpěvačkou roku 2008 se stala Lenka Dusilová, která připomněla, že cena patří taky Eternal Seekers, alternativnímu nadžánrovému tělesu, se kterým loni vydala zajímavou desku.

Bárta nepřišel, řešil vážky

Zpěvákem roku je opět Dan Bárta. Cenu za něj přijal Oto Klempíř ze skupiny JAR, který uvedl, že "Dan Bárta je v zahraničí na vážkologickém kongresu". Bárta nakonec pozdravil veřejnost alespoň z videonahrávky, v níž poděkoval muzikantům ze svých kapel Illustratosphere a JAR a všem jiným, se kterými hrál, i fanouškům, kteří chodí na koncerty.

Videoklipem roku se stal podle očekávání ironický Folkloreček bratří Ebenů. "Chtěl bych poděkovat Honzovi Bártkovi, bez něj by ten klip nebyl. Honza sice vypadá jako dítě, ale režíruje jako zkušený starý chlap," uvedl mimo jiné Marek Eben. "Původně tam mělo být mnohem víc naolejovaných tanečnic, nakonec je tam Bartoška se Schmitzerem," podotkl režisér klipu.   

Skladbou roku byl vyhlášen Atentát od Kryštofa a kapela se radovala ještě jednou, když byla oceněna jako skupina roku. Poděkovala fanouškům, akademikům a spolupracovníkům.

Zahraničním albem roku je Viva La Vida od Coldplay a veterán české rockové kytary Radim Hladík si odnesl plně zaslouženou cenu za nejlepší DVD: Blue Effect: Live and Life. Jako vždy skromný kytarista se zdržel proslovů. Za celoživotní přínos hudbě vstoupila do síně slávy skupina Katapult.

Přehled vítězů:

Deska roku: Ohrožený druh (Michal Horáček)

Skupina roku: Kryštof

Zpěvák: Dan Bárta

Zpěvačka: Lenka Dusilová

Videoklip: Fokloreček (Bratři Ebenové)

Skladba: Atentát (Kryštof)

Zahraniční album: Viva La Vida (Coldplay)

DVD: Blue Effect: Live and Life

Objev: Toxique

Síň slávy: Katapult

Během večera živě vystoupili Marek Ztracený, IMT Smile, Miro Žbirka, Dara Rollins, Jana Kratochvílová, Toxique, Ewa Farna, Tomáš Klus, Aneta Langerová, Richard Krajčo, Gipsy.cz nebo Tereza Kerndlová. Jako zahraniční host byla představena německá teenagerská skupina Aloha From Hell.

Reklama

Výběr článků

Načítám