Hlavní obsah

René vyšel na DVD i knižně

Právo, ČTK, míš

Nejlepší evropský dokument roku, film René režisérky Heleny Třeštíkové, vyšel na DVD a dostal i knižní podobu s podtitulem Příběh filmu - dopisy z vězení. Kniha vznikla ve spolupráci s novinářkou Marií Homolovou a obsahuje především korespondenci, kterou recidivista René Plášil udržoval s režisérkou během svých pobytů za mřížemi.

Foto: ČTK

Knihu a DVD pokřtila za účasti protagonisty (vlevo) i režisérky (druhá zleva) umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová (vpravo) a ministr kultury Václav Jehlička.

Článek

Dokument začíná koncem 80. let, kdy se šestnáctiletý René dostal za krádež na dva a půl roku do nápravného zařízení a končí v době, kdy je hlavní postava po nekonečné sérii pobytů ve vězení propuštěna a začíná se na svobodě živit dalšími pochybnými aktivitami.

Nyní Plášil žije v Českých Budějovicích, kde se stal poměrně známou postavou. V rámci festivalu Jeden svět, kde se film promítal, se například účastní projekcí jako diskutér. Helena Třeštíková, o něm natáčí dál, ale neví, zda materiál použije.

René získal kromě prestižní evropské ceny řadu dalších, například zvítězil v sekci dokumentů na 13. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Sofii, předtím dostal Zlatou holubici v Lipsku a cenu diváků na přehlídce v Jihlavě. Třeštíková nyní pracuje na materiálu nasbíraném během čtrnácti let, kdy sledovala osudy mladé ženy Katky, závislé na drogách. Do kin by měl být uveden začátkem příštího roku. Film René si mohou zájemci do neděle 22. března zdarma stáhnout na novém portálu www.docalliancefilms.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám