Hlavní obsah

Hlavní boj o Anděly svedou Kryštof a Toxique

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Top Hotelu budou v sobotu večer rozděleny ceny Akademie populární hudby Anděl 2008. Oznámena budou jména vítězů devíti kategorií i nového člena Síně slávy. Moderátorem ceremoniálu bude Richard Krajčo, který ale může až pětkrát přebírat cenu jako člen skupiny Kryštof či vítěz mezi zpěváky. Proto mu bude sekundovat jeho moderátorské dvojče Aleš Juchelka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderovat bude Richard Krajčo.

Článek

Kryštof má nejvíce andělských nominací, o jednu méně – čtyři – mají Toxique. Na ceremoniálu pro osm stovek hudebních hostů se v přímém přenosu na ČT1 představí například Marek Ztracený, Tereza Kerndlová, Toxique, Ewa Farna, Aneta Langerová, Čechomor, IMT Smile, Gipsy.cz či němečtí Aloha From Hell.

„Uvidíme, jak to večer dopadne, ale řekl bych, že z osmdesáti procent budou naše představy o jeho podobě naplněny,“ říká Lešek Wronka z agentury Lewron Music, která ceremoniál pořádá. „Hodně jsme investovali do vizuálního ztvárnění.“

Klára Vytisková (Toxique)

Wronka musel minulý víkend překousnout ohlášenou neúčast skupiny Tata Bojs, která soudí, že úroveň vyhlášení cen klesá a nechce být na pódiu s umělci, kteří nejsou blízcí jejímu srdci.

„To jsou úsměvné argumenty. Pamatuju si, jak právě Tata Bojs před lety usilovali o to, aby na Andělích mohli vystoupit. Také si nedokážu představit, že by na Grammy třeba Coldplay řešili, jestli tam bude i Madonna nebo Britney Spears,“ konstatuje Wronka.

Prozradil také, že by v budoucnu Anděly opět rád přesunul do Ostravy, kde se už dvakrát konali.

Iniciátorem přesunu akce do severomoravské metropole byl Petr Šiška, zatím poslední prezident Akademie populární hudby. Postu se vzdal v lednu, po pěti letech práce. Zatipoval si, jak se akademici při letošním hlasování ve druhém kole zachovají.

Nominace a tipy na vítěze Petra Šišky a Práva

Skupina

Kryštof, Tata Bojs, Toxique

Šiška: Toxique

Právo: Kryštof

  Zpěvák

Dan Bárta, Richard Krajčo, Jaromír Nohavica

Šiška: Nohavica

Právo: Bárta

  Zpěvačka:

Lenka Dusilová, Ewa Farna, Klára Vytisková

Šiška: Farna

Právo: Dusilová

  Objev

Tomáš Klus, Toxique, Marek Ztracený

Šiška: Ztracený

Právo: Toxique

  Album

My Garden (Yvonne Sanchez), Ohrožený druh (Michal Horáček), Toxique (Toxique), V Opeře (Kryštof)

Šiška: My Garden

Právo: Ohrožený druh

  Skladba

Atentát (Kryštof), Sorry Baby (Airfare), Ztrácíš (Marek Ztracený)

Šiška: Ztrácíš

Právo: Ztrácíš

  DVD

Archa 6. 6. 2007 (Vladimír Mišík), Corrida Live (Kabát), Live & Life (Blue Effect),  Naživo (Chinaski)

Šiška: Corrida

Právo: Corrida

  Videoklip

Atentát (Kryštof), Folklóreček (Bratři Ebenové), Lady Karneval (Wanastowi Vjecy)

Šiška: Lady Karneval

Právo: Folklóreček

  Zahraniční album

Black Ice (AC/DC), Death Magnetic (Metallica), Rockferry (Duffy), Viva La Vida... (Coldplay)

Šiška: Black Ice

Právo: Viva La Vida...

„I po výrazném snížení počtu akademiků ze šesti set na nějakých sto deset se budou snažit zachovat si intelektuální tvář a půjdou po méně komerčních projektech. Proto by mohli zabodovat Toxique, na které bych také vsadil. Mezi zpěváky vyhraje Bárta, i když osobně bych to přál Nohavicovi. Zabodovat by mohla Klára Vytisková jako zpěvačka, cenu za klip asi akademici dají Bratrům Ebenům, i když jejich Folklóreček je po sté opakovaný fór. Anděla za píseň roku by mohli dostat Airfare, i když pro mě byl jednoznačný hit Ztrácíš.“

Reklama

Výběr článků

Načítám