Hlavní obsah

Slovart vydal publikaci o historii užitého umění od Judithy Millerové

Právo, Kateřina Farná

Dokážete vyjmenovat pět charakteristických rysů secese a art deco? Umíte tyto směry od sebe bezpečně odlišit? Víte, kam zařadit wedgwoodskou jaspisovou keramiku? Znáte autora kultovní vývrtky na víno pojmenovanou poeticky Anna G.?

Článek

Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, nebo odpovědi již víte a rádi byste se dozvěděli více, pak je pro vás na trhu ideální kniha. Jmenuje se jednoduše Užité umění (s podtitulem Styl a design od klasiky po současnost) a sestavila ji Judith Millerová.

Kniha oslní obrazovým materiálem

„Ať jste milovník rokoka nebo sběratel současného designu, připojte se ke mně při objevování stylu, elegance a krásy tří století užitého umění,“ píše autorka, která začala sbírat starožitnosti v 60. letech a napsala na 100 knih.

A cesta je to výjimečně dobrodružná – objevíte zcela nečekané detaily stejně jako potkáte profláknuté ikony. Publikace, vybavená více než 2500 barevnými fotografiemi produktů či interiérů, zkoumá hlavní charakteristiky stylů od počátku 18. století po současnost.

Autorka začíná tzv. dekorativní minulostí (starověký vliv, východní vliv, středověk a renesance), stěžejními kapitolami jsou tzv. věk přemíry, klasicismus, umění a řemesla, secese, art deco, období moderny poloviny 20. století a postmoderny či současný produktový design. Každá kapitola je pak rozdělena na podkapitoly, v nichž se detailněji rozebírá nábytek, sklo, hodiny, textilie, kov nebo lampy.

Na této publikaci je hodnotná nejen vybavenost obrazovým materiálem (každou fotografii doplňuje odborná analýza), ale také způsob, jakým autorka o jednotlivých stylech a směrem užitého umění referuje.

Pro náročného čtenáře

I když se jedná o encyklopedickou knihu, Millerová jde více do hloubky a neomezuje se jen na všeobecně známá fakta. Vypichuje to nejpodstatnější, zároveň servíruje čtenáři na stříbrném podnose různé libůstky a zajímavůstky. Nechybějí samozřejmě historické souvislosti a zasazení do politicko-kulturně společenského kontextu té které doby.

Velmi praktické jsou podkapitoly, v nichž se rozebírají zásadní prvky stylů; typické rysy jsou stručně popsány a názorně obrazově představeny. Užitečné jsou i přílohy: adresy galerií a muzeí po celém světě, slovníček pojmů nebo adresy obchodníků.

„Vždy mě fascinovaly vlivy působící na dekorativní umění a jejich stylistické změny, ale také příběhy řemeslníků a návrhářů, kteří ovlivnili cestu stylu v průběhu řady desetiletí. Naše kniha bude vyprávět tyto příběhy a vysvětlí, jak ovlivnily svět,“ píše dále Judith Millerová, která na knize, shrnující nejdůležitější fakta o historii řemeslného mistrovství za posledních tři sta let, spolupracovala se zástupci prestižních odborných institucí.

Užité umění je chytrá učebnice i dobrý rádce. Pomáhá orientovat se ve změti ornamentů, barev a motivů. Po absolvování náročné naučné stezky určíte s přesností odborníka styl i období, identifikujete techniku, materiál; možná i jméno samotného tvůrce.

A věřte, okouzleni knihou budete listovat několikrát a v duchu si představovat, jak by se elegantní bílý kabinet od Charlese R. Mackintoshe vyjímal ve vaší ložnici, jak byste se kochali Tanečnicí z Kapurthaly na hnědém onyxovém podstavci nebo lenošili na Belterově pohovce z růžového dřeva s neorokokovým rámem…

Judith Millerová: Užité umění

Přeložila Jana Novotná, Kateřina Cenkerová, Slovart, 440 stran, 1499 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám