Hlavní obsah

Historický snímek Lidice s Rodenem a Issovou má rozpočet 70 miliónů

Novinky, Stanislav Dvořák

Letos v září začne režisérka Alice Nelis natáčet příběh vyhlazení obce Lidice za 2. světové války. Film získal dvacetimiliónový grant od Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, celkový rozpočet se vyšplhal na 70 miliónů korun. Na historický film to ale není příliš, např. Svěrákův Tmavomodrý svět překročil hranici 200 miliónů a Jakubiskova Bathory 300 miliónů.

Článek

Film produkuje Adam Dvořák ve spolupráci se společností AQS a polským koproducentem Dariusem Jablonskim z Apple Film, který koprodukoval například film Je třeba zabít Sekala. „Koproducent přirovnává tento projekt k polské Katyni, která se stala vlastně takovým národním filmem,“ říká Dvořák.

Více než na válečné scény se ale chce soustředit na mezilidské vztahy. „Chtěl jsem, aby film zajímal nejrůznější diváky, nejen historické a válečné nadšence, proto jsem si vybral jako režisérku ženu. Alice Nellis je navíc režisérka, která se ve svých filmech umně zabývá vztahy,“ dodává Dvořák. Scénář napsal historik Zdeňek Mahler a získal za něj v rámci Českého lva v roce 2008 Cenu Sazky.

„Je to první film, u kterého budu režírovat cizí scénář. Ale téma je to pro mě stejně osobní - jako dítě jsem prázdniny trávila v ateliéru akademické sochařky Marie Uchytilové, která téměř celý svůj život zasvětila pomníku lidických dětí, a tak jsem příběhem této vesnice žila už jako malé dítě,“ říká Alice Nellis a dodává: „Lidice jsou pro mě díky tomuto tím nejživějším obrazem války, ke kterému jsem se osobně nějak přiblížila.“ 

V létě 1942 nacisté popravili 173 lidických mužů, 58 žen zemřelo v koncentračních táborech a 88 dětí bylo posláno do plynu. Obec Lidice byla  srovnána se zemí.

Jako záminka k vyhlazení Lidic posloužil dopis Václava Říhy, ženatého dělníka z Vrapic u Kladna, který poslal své milence Anně Marusczákové. Nejasný dopis o tom, že "co chtěl udělat, udělal a onoho osudného dne spal někde na Čabárně" mohl znamenat cokoliv. Gestapo z Kladna Annu vyslýchalo a poznalo, že autor dopisu neměl nic společného s odbojem. Informace prý také předalo do Prahy. 

Nacista Karl Hermann Frank, který se už viděl novým říšským protektorem, se ale o fakta nezajímal. Chtěl využít Lidice jako ukázku svého rázného postupu k zastrašení lidí. Svůj plán předložil Hitlerovi, který ho schválil.

9. června večer byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a policie a nikdo nesměl obec opustit. Druhý den začaly popravy. Všechny domy včetně školy, kostela a fary byly polity benzínem a podpáleny. V následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří, zničen hřbitov, vykáceny stromy, sutí zavezen rybník a vše srovnáno k nepoznání. Dokonce bylo na několika místech posunuto koryto potoka, aby nic nezůstalo na svém místě.

Filmové záznamy a fotografie, pořízené samotnými nacisty, se zachovaly dodnes. Prostor, kde stávaly Lidice, měl být učiněn holým polem a jméno obce vymazáno z map.

Foto: Reuters

Lidice vypálené nacisty

Lidice vypálené nacisty

FOTO: Reuters

„Najít odpovídající stavení, která bychom mohli srovnat se zemí, není jednoduché. Uvažujeme o tom, že necháme část Lidic vystavět jako dekoraci, což je zase finančně velmi nákladné,“ upřesňuje producent Adam Dvořák.

Alice Nellis

Alice Nellis se narodila v roce 1971 v Českých Budějovicích. Vystudovala Filozofickou fakultu UK a FAMU. Věnovala se také hudbě. V roce 2000 debutovala celovečerním filmem Ene Bene, za nějž získala několik cen  na různých festivalech, např. první místo v hlavní soutěži na MFF v San Franciscu. V roce 2002 následuje film Výlet a v roce 2007 zatím poslední Tajnosti. V Divadle Na zábradlí uvedla divadelní hry Perfekt Days a Záplavy.

Ve filmu si kromě Karla Rodena, který ztvární vraha Šímu, a Marthy Issové, zahraje například Milan Kňažko nebo Sabina Remundová. Premiéru budou mít Lidice na podzim příštího roku a distribuovat je bude společnost Bioscop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám