Hlavní obsah

Do kin přichází americká romantická komedie Až tak moc tě nežere

Právo, Zbyněk Vlasák

Až tak moc tě nežere je typická americká romantická komedie. Chybí jí britský nadhled, skandinávská ironie, tematicky se nepouští nikam mimo milostné vztahy. Těží z jednoduché premisy: s partnery a partnerkami máme, nebo jsme alespoň někdy měli, trable všichni, všem je nám zkoumaná problematika blízká, blízký nám bude i film.

Článek

Snímek vznikl podle stejnojmenné předlohy, která se stala samozřejmě bestsellerem a která je jakýmsi návodem, jak vyřešit různé méně či více důležité životní problémy: když muž po rande nezavolá, když s vámi partner přestane spát, když si vás nechce vzít, nebo když spí s někým jiným.

Mimochodem o lecčems vypovídá, že kniha vznikla na základě jedné věty ze seriálu Sex ve městě. Ano, ta věta zněla: Až tak moc tě nežere.

Mozaika má svého vypravěče

Režisér Ken Kwapis se látku rozhodl zpracovat jako mozaiku drobných vztahových kolizí, nových začátků a šťastných konců. Postav je devět, přičemž z hlediska soudržnosti filmu je z nich nejdůležitější Alex (v podání Justina Longa), který nám vysvětluje všechna vypozorovaná moudra o vztazích a je svého druhu vypravěčem. Díky tomu dostává on i jeho dějová souputnice Gigi (Ginnifer Goodwinová) více prostoru a jsme schopni u nich vypozorovat aspoň jakýs takýs charakter.

Alex je pragmatický chlápek s vlastní restaurací a vztahy se ženami řeší až s přílišným nadhledem. Gigi je roztomilá holka, která dělá všechno špatně, ale snaží se brát si z nezdarů ponaučení. Zdatně jim sekunduje ještě upjatá, pořádkumilovná a podváděná manželka Janine (Jennifer Connellyová). Ostatních šest postav je bohužel jen otiskem klišé na plátně.

A nepomůže ani herecký talent, kterého producenti do snímku natáhli spoustu. Jenže k čemu je Scarlett Johanssonová, když se její postava celou dobu jen natřásá před vdaným mužem.

Story kolem Drew Barrymoreové je dokonce jen krátkou anekdotou o nepraktičnosti seznamování přes internet. A o Jennifer Anistonové a Benu Affleckovi škoda psát. Ona si ho chce vzít, on dává přednost vztahu bez lejstra, rozejdou se a na konci...

O princích a princeznách

Když nenesou žádnou hodnotu jednotlivé charaktery, co vypovídá o svém tématu film jako celek? Přesto, že se snaží tvářit jako praktická příručka, je zástěrkou pro ohraná schémata o princích a princeznách na bílých koních, která nemají s reálným životem společného víc než pár univerzálních postřehů. Všichni jsou krásní, mladí, úspěšní a nakonec i ve vztazích spokojení, protože našli „toho pravého“. Američtí scenáristé by pro happy end vraždili, takže nechybí ani závěrečná, byť nelogicky se zjevující, svatba.

Snímek Až tak moc tě nežere mohl od průměru zachránit jen humor. Ano, nechybí tu. Je postaven téměř výhradně na dialogu, v jehož literárnosti se často ztrácí. Přesto lze narazit i na náznaky vtipu první třídy. Vynořuje se například v okamžiku, kdy je podváděná manželka na dně, ve vzteku rozbíjí zrcadlo a vzápětí se rozhodne střepy naprosto nepatřičně uklidit. Spojení tragiky a komedie tu zasvítí celým sálem.

Jen v málo podobných okamžicích tvůrci pochopili, že nejlepší humor vychází z charakteru postavy samotné, a ne jen z toho, co jí někdo vložil do úst. A jsme zase u toho: jak chcete těžit humor z postav, které jsou ve většině víc črtou na papíře než skutečnými lidmi?

Až tak moc tě nežere

USA/Německo 2009, 129 min. Režie: Ken Kwapis, hrají: Scarlett Johanssonová, Jennifer Connellyová, Ben Affleck, Jennifer Anistonová, Drew Barrymoreová, Justin Long, Bradley Cooper, Kevin Connolly.

Reklama

Výběr článků

Načítám