Hlavní obsah

Ostravské divadlo chystá adaptaci Orwellova románu 1984

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Českou dramatizaci Orwellova vrcholného románu 1984 připravuje ostravské Divadlo Petra Bezruče. Premiéra je připravena na tuto sobotu. Šedesát let stará antiutopie je vrcholem Orwellovy tvorby. Popisuje totalitní svět, ve kterém vládne tvrdá diktatura Strany a nad konáním i myšlením všech lidí dohlíží Velký bratr. Jakýkoliv projev, který je v rozporu s kolektivním myšlením Strany, je krutě trestán.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ze zkoušky ostravské inscenace 1984

Článek

Do divadelní podoby se rozhodl román převést ostravský režisér Jan Mikulášek. V regionu se jedná o první divadelní adaptaci.

„Naše inscenace bude možná více politická a bude mít více aktuální vyznění než je zvykem u ostravských divadel. Jde sice o adaptaci románu, ale je v ní mnoho odkazů na současnost, ve které žijeme, a také odkazy na totalitní minulost, kterou jsme v této zemi prožívali. Snažíme se vytvářet asociace, které by měly diváky nutit přemýšlet o světě, ve kterém žijeme,“ řekl režisér a zároveň autor dramatizace Jan Mikulášek.

Dodal, že inscenace nestojí pouze na samotném ději, ale obsahuje i řadu epických pasáží. „Díky tomu není inscenace tak temná a dekadentní jako její románová předloha,“ dodal režisér. V rolích ústřední dvojice příběhu se v divadelní verzi představí Jan Vlas jako Winston Smith a Sylvie Krupanská v roli Julie. Román 1984 je posledním a zároveň i vrcholným dílem spisovatele George Orwella. Dokončen byl v roce 1949, o pět let později vznikla televizní verze díla a v letech 1956 a 1984 vznikly i filmové adaptace.

Reklama

Výběr článků

Načítám