Hlavní obsah

Nad bábovkou u Hitlerů

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí část scénického čtení projekt Bouda v deseti kusech uvedla v neděli v Divadle Kolowrat činohra pražského Národního divadla. Po Cousseově Bitevním plánu pro dvě šunky a Lagarceových Pravidlech slušného chování v moderní společnosti přišel na řadu domácí autor Arnošt Goldflam s půvabnou šesticí kratičkých aktovek pod společným názvem Doma u Hitlerů aneb Hitlerova kuchyně.

Článek

Nejprve se na brněnském nádraží potkávají ideály nabití mladíci Hitler a Stalin, kteří horují o tom, jak oblaží lidstvo svými humánními plány. Poté si nad bábovkou s Hitlerem popovídá Eva Braunová pletoucí Adolfovi svetr z vlny slovenských oveček, ve svém bunkru se Hitler chystá oplemenit svým unikátním semenem vybrané loajální ženy z protektorátu Böhmen und Mähren, Eva zaskočí na kafíčko k sousedce Goebbelsové, Hitler otráví Himmlera, Goebbelse a Göringa českými lentilkami a s Evou prchne do slunné Jižní Ameriky.

Goldflam jako jeden z mála autorů dokonale ovládá umění zhuštěné groteskní persifláže. Diváci se baví skvostně nečekanými spojeními i vtipným jazykem, stejně jako obrázky, které v komiksovém duchu provázejí napůl čtení, napůl hraní jednotlivých aktovek (výtvarná spolupráce Zuzana Krejzková a Lucie Raškovová).

Režisér Michal Dočekal rozdělil postavy i scénické poznámky mezi čtveřici herců - Vladislav Beneš je téměř dojemným Hitlerem, Saša Rašilov decentně ženskou Evou Braunovou, ale dobře mu jde i rychlík vjíždějící do nádraží, stejně jako Milanu Stehlíkovi, který se zmocňuje i dětských rolí a se suchým humorem překládá texty německých romantických písní, s vervou interpretovaných Oldřichem Vlčkem (kromě dalších rolí). Všechny čtyři pány to zjevně baví a diváky také. Inscenace v brněnském HaDivadle byla podle svědků pochopitelně herecky propracovanější, ale kdo ji neviděli, byli se scénickým čtením v  Kolowratu spokojeni.

Pouhé dvě reprízy budou k vidění 17. 4. a 16. 6. od 20.00 a 25. června od 18 hodin se dočkáme všech tří částí cyklu ve společném večeru.

Arnošt Goldflam: Doma u Hitlerů aneb Hitlerova kuchyně

Premiéra 15. 3. 2009 v Divadle Kolowrat v cyklu Bouda v deseti kusech

Reklama

Výběr článků

Načítám