Hlavní obsah

Glosa: Chceme vůbec hudební ceny?

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Tata Bojs oznámila, že se nezúčastní sobotního předávání cen Anděl, neboť se domnívá, že úroveň slavnostních ceremoniálů upadá. Nechce se také ukazovat se společnosti „hvězd“, které nejsou blízké jejímu srdci. Nejsou první skupinou, která se odmítla ceremoniálu zúčastnit. Její argumenty ale nelze jen tak přejít.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Lešek Wronka - muž, který stojí za novou podobou hudebních cen.

Článek

Měl jsem možnost být v posledních pěti letech blízko organizace slavnostního vyhlášení Andělů. Každý takový večírek stojí hromadu peněz, pár miliónů, přitom hudební branže takovými částkami nedisponuje, ba co víc, v současné době se gramofirmy, které mají na cenách největší zájem kvůli zvýšení popularity a případně prodejnosti alb svých oveček, drží tak tak nad vodou. Dávat peníze prostě nemohou. V minulosti alespoň vozily velké zahraniční hvězdy (R. E. M., Cher, Chris Rea aj.). To už nedělají, z ekonomických důvodů.

Pokud tedy hudební ceny chceme mít, musíme se smířit s tím, že peníze na jejich vyhlášení je třeba sehnat od sponzorů. Ti za to logicky něco požadují. Kromě potřeby mít svého zástupce na obrazovce je to především vysoká sledovanost ceremoniálu v televizi, alespoň miliónová.

Aby tedy byla splněna jejich přání, zvou se k vystoupení hosté, kteří mají potenciál přitáhnout k obrazovkám dost lidí. Jejich přítomnost pomáhá hudebním cenám existovat; průzkumy sledovanosti v minulosti totiž vykázaly pokles počtu sledujících diváků při vystoupeních kapel všeobecně nepříliš známých.

Nabízí se samozřejmě možnost hudební ceny zrušit. To by ale české hudbě spíš ublížilo, v médiích na růžích ustláno nemá. Nabízí se také cesta vymyslet model „umělečtější“. To by bylo ideální, ale jaký má být? Pokud ani jedna z možností není na programu dne, je třeba brát realitu jaká je. Tím, že se Tata Bojs ceremoniálu nezúčastní, nic nevyřeší a ničemu nepomohou.

Reklama

Výběr článků

Načítám