Hlavní obsah

Festival spisovatelů Praha spojí čínskou literaturu s amerických undegroundem

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctý ročník Festivalu spisovatelů Praha pohostí ve dnech 7. až 11. června Laterna Magika. „Spolupráce s ní je úžasná,“ řekla na čtvrtečním setkání s novináři viceprezidentka festivalu Vlasta Brtníková March.

Článek

„Přivádíme do Prahy dvě starobylé tradice, arabskou a čínskou, ale přivádíme také americký underground,“ řekl k programu Michael March, ředitel festivalu věnovaného letos umění vyprávění příběhu. Sociální dosah spoluurčuje motto francouzsky píšícího autora pocházejícího ze severní Afriky Edmonda Jabèse (1912–1991): „Na počátku je zranění neviditelné.“

March rovněž poděkoval primátorovi Prahy Pavlu Bémovi za pomoc, které se festivalu dostalo, na rozdíl od ministerstva kultury, které nabídlo „jen“ logo českého předsednictví EU. „Podpora kultury je důležitá pro uchování naší identity a zároveň pro zajištění naší budoucnosti,“ dodal March.

„Festival spisovatelů Praha je dítětem Michaela Marche a přináší Praze skvělé jméno. Praha se za něj musí postavit. Vyčleňuje na něj zhruba částku 4 milióny korun,“ uvedl Bém.

V Praze promluví syrský spisovatel Adonis, žijící ve francouzském exilu, i palestinský básník Mourid Barghouti. Neumlčené hlasy starobylé čínské poetické tradice zastoupí Gao Xingjian, Ma Jian a Yang Lian. Xingjian, který v roce 2000 získal Nobelovu cenu za literaturu, žije v nuceném exilu stejně jako jeho kolegové.

Americký underground představuje král komiksu Robert Crumb ve společnosti manželky Alice. Přijede i americký ilustrátor a kreslíř Gilbert Shelton. Žánr komiksu zastupuje i Jaroslav Rudiš, který vystoupí spolu s Jaromírem 99, spoluautorem úspěšného komiksu o Aloisi Nebelovi. K vrcholům bude jistě patřit společné vystoupení německého písničkáře Wolfa Biermanna s legendou českého divadla a moderní hudby Jiřím Suchým. V programu je i udělení Ceny Waltra Selnera za nejlepší povídku, mezinárodní Ceny za svobodu projevu i Ceny Rytíř kultury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám