Hlavní obsah

Laterna magika přejde do svazku ND Praha

Právo, Vladimír Říha

V nové sezóně 2009–2010 chystají soubory pražského Národního divadla pět operních, devět činoherních a dvě baletní premiéry. Oznámilo to vedení ND v čele s ředitelem ND Ondřejem Černým. „Dosavadní ministerská i sponzorská podpora ve spojení s rukama našich uměleckých šéfů nám umožňuje připravit ambiciózní sezónu,“ řekl o dramaturgických plánech Černý.

Článek

Šéf opery Jiří Heřman oznámil pražský návrat slavného amerického režiséra Roberta Wilsona, který bude inscenovat Janáčkovu operu Káťa Kabanová. „Využili jsme jeho pražské přítomnosti na představení opery Zítra se bude… a s pomocí Soni Červené jsme ho získali pro další inscenaci po Janáčkově Osudu před lety,“ vysvětlil Heřman.

Opera dále připravuje Hry o Mariích B. Martinů, Offenbachovy Hoffmannovy povídky a dvě Mozartovy opery Cosi fan tutte a Idomeneo, ve kterém poprvé na scéně ND Praha vystoupí Martina Janková. Z 12 koncertů upozornil na dva s Magdalenou Koženou, ta by se měla další rok objevit i v Händelově opeře Ariodante.

Činohra a balet

Činohra spolu s klasikou (Shakespearův Kupec benátský, Brechtova Žebrácká opera, Stodolův Čaj u pana senátora) chystá i hru Elfriede Jelinekové o Ibsenově Noře (Opory společnosti), úpravu filmu dánského režiséra Larse von Triera Dogville a Bondovo Spasení.

Balet uvede v choreografii Libora Vaculíka Fausta na koláž Stravinského a Pendereckého a Othella s Janáčkovou hudbou, vrátí se na scénu i Oněgin Johna Cranka.

Podle ředitele Černého dojde od ledna 2010 ke spojení ND s Laternou magikou. „Jednání s ministerstvem kultury ještě probíhají, ale Laterna přejde do svazku ND. Ne ale jako čtvrtý soubor, podrobnosti budou teprve stanoveny,“ dodal.

Souvisí to i s novou náplní Nové scény, která bude ze třetiny sloužit LM, dále ostatním souborům ND a komerčním pronájmům. Nová scéna by měla projít i rekonstrukcí stejně jako fasáda historické budovy. Černý je i proti spojení opery ND a Státní opery. „Žádná jednání neproběhla a ani se nechystají,“ řekl. Doporučil ale převedení Státní opery pod město jako Metropolitní operu.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavovské divadlo vzkřísilo Nepřítele lidu

Ibsenův Nepřítel lidu se objevil v Národním divadle v roce 1891 a od té doby už ne. Režisér Ivan Rajmont se ho pokusil vrátit na scénu v aktualizovaném pojetí....

Do muzikálové série se nově zařadila Mona Lisa

Pražskou nabídku muzikálů rozšířil další titul. Po literárních inspiracích – Třech mušketýrech, Hamletovi, Boženě Němcové či její Babičce – přišlo na řadu...

Výběr článků

Načítám