Hlavní obsah

Akční hrdina Tygra a draka bude Konfuciem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kariéra Chow Yun Fata, který se původně proslavil v oblasti hongkongských akčních řežeb, nabírá stále zajímavější směr. Třiapadesátiletý herec po roli ve filmu Tygr a drak ztvární filozofa Konfucia v životopisném historickém snímku.

Foto: Profimedia.cz

Chow Yun Fat ve filmu Tygr a drak

Článek

Chow Yun Fat začínal hrát v osmnácti letech v asijských televizních seriálech. Prvním komerčním trhákem v jeho kariéře se stal Lepší zítřek (1986) režiséra Johna Woo. Ten se dočkal ještě dvou pokračování a mezitím si Chow zahrál v řadě podobných filmů.

Poté se přesunul do Hollywoodu a v 90. letech zaznamenal jistý úspěch např. v romantickém filmu s Jodie Fosterovou Anna a král. V posledních letech pak zazářil s eposem Tygr a drak (režie Ang Lee) a naopak některé fanoušky ztratil po sci-fi propadáku Neprůstřelný mnich, jenž se na filmových serverech zařadil mezi nejhůře hodnocené filmy.

Číňané zahájí natáčení biografického velkofilmu už koncem března v Pekingu. O scénáři snímku Konfucius se toho zatím mnoho neví.

První z filozofů

Filozof Konfucius se narodil v Čou-i, malém městečku knížectví Lu v severovýchodní Číně, kolem roku 551, tedy přibližně v době, kdy žil i Buddha. Jeho jméno je latinizovaným přepisem čínského Kchung fu-c’.

Jeho filosofické učení, konfucianismus, utváří čínskou společnost až do dnešní doby, Konfucius někdy bývá označován jako "Mudrc všech věků" či "První učitel". Ve 2. století před Kristem bylo učení přijato za oficiální státní filozofii a uchazeči o místa v úřadech z něj museli skládat státní zkoušky.

Konfucianismus sice dnes nemá takové postavení, ale zůstal zakořeněn v životních postojích  Číňanů. Konfucius učil o etice, humanitě a lásce. Základní myšlenkou byl život v harmonii, lidé měli žít v harmonii jeden s druhým i s přírodou. Zabýval se otázkou vlády a státní správy. Urozený muž měl mít podle něj vybrané chování, ušlechtilost, dobrou vůli, píli a laskavost. Důležité byly i jeho úvahy o rodině. Stanovil povinnosti a práva každého jejího člena a radil, jak se chovat v souladu se svým postavením.

Reklama

Výběr článků

Načítám