Hlavní obsah

Olga Menzelová: Připomínáme morální čin Nicholase Wintona

Právo, Kateřina Farná

Letos uplyne sedmdesát let od začátku druhé světové války a mluvčí projektu Winton Train Olga Menzelová-Kelymanová připomíná, že je třeba připomenout hrdinský čin Nicholase Wintona. Během války se mu podařilo vyvézt z Prahy do Londýna 669 dětí, čímž je zachránil před jistou smrtí.

Článek

Projekt Winton Train je výjimečný tím, že spojuje výročí mimořádného činu britského makléře Nicholase Wintona a zároveň dává příležitost studentům vytvořit zajímavá umělecká díla. Jak tento projekt vznikl?

Tvůrcem celého nápadu je ředitel komunikace Českých drah Zbyněk Honys. Tento rok totiž uplyne sedmdesát let od začátku druhé světové války a Sir Nicholas Winton oslaví sté výročí narození.

Když bylo Wintonovi třicet, pracoval v Praze pro britskou vládu a rozhodl se, že je nutné zachránit děti ze židovských i nežidovských rodin před Hitlerovým konečným řešením. Podařilo se mu společně se svými spolupracovníky vypravit z Prahy do Londýna několik vlaků, a tím zachránit 669 dětí. Bohužel řadu dalších toto štěstí nepotkalo.

Rozhodli jsme se, že je nutné připomenout Wintonův výjimečný morální čin a hlavně uctít památky těch dětí, které se záchrany nedožily. Proto přesně sedmdesát let od této události bude vypraven z Prahy historický vlak. Touto akcí bychom chtěli bezprecedentní čin Nicholase Wintona přiblížit i mladým lidem jako inspiraci pro jejich budoucí život.

A to je důvod, proč jste vyhlásili studentské soutěže?

Abychom události tragické i hrdinské na počátku druhé světové války a válku samotnou přiblížili co nejvíce mladým lidem, rozhodli jsme se vyhlásit soutěže pro studenty od 15 do 26 let, a to v oborech film, který je jediný mezinárodní, literatura, výtvarné umění a fotografie. Téma je pro všechny stejné: dobro či souvislost s dokonaným dobrým skutkem nebo dobrým příkladem.

Studenti mají ještě několik dní na to, aby nám své práce poslali, termín je do 16. března. Zajímavé je nejenom téma, ale i ceny. Bude oceněno prvních třicet soutěžících, a to finančními i věcnými cenami. Na vítěze celé soutěže pak také čeká stáž u renomované mediální společnosti a dvě vstupenky na cestu Winton Trainem.

Vaše portfolio aktivit je velmi různorodé. Co vás zaujalo právě na této akci?

Dostala jsem nabídku stát se mluvčí a „velvyslankyní“ projektu. Je to velká čest, neboť jednou z mých profesních aktivit je fundraising, což znamená zajišťování prostředků na různé kulturní projekty. V tomto případě je to pro mě o to významnější pocta, protože se jedná o projekt nejen český, ale evropský. A také zcela ojedinělý.

Při své práci jsem se dosud nesetkala s nikým, kdo by odmítl účast a podporu tohoto projektu. Shromažďování prostředků, byť na projekt takto mimořádný, je velmi obtížné. Pokud by se našli další zájemci, kteří by se chtěli této akce účastnit, bezpochyby by nebyli odmítnuti.

Výlet vlakem do Londýna bude jistě zajímavá jízda. Co všechno se bude cestou dít?

Cesta bude trvat čtyři dny a začne 1. září v Praze. Trasa bude kopírovat přesně tu původní: pojede se přes Norimberk, Kolín nad Rýnem, Hoek van Holland a končit se bude v Londýně na Liverpoolském nádraží.

Ve vlaku pojedou na dvě stovky lidí, vedle studentů středních a vysokých škol pojedou i Sirem Wintonem zachráněné děti – „Wintonovy děti“, kterým je dnes mezi sedmdesáti a osmdesáti lety.

Pojedou současně se svými potomky a členy rodin. Program vytvořený po trase vlaku bude velmi pestrý a bude se vztahovat k původnímu účelu jízdy vlaku v roce 1939. Den před odjezdem, 31. srpna, bude v Praze slavnostní vyhlášení vítězů soutěží za přítomnosti vysokých politických činitelů české vlády.

V tento den se bude premiérově promítat také film Matěje Mináče Nickyho rodina a na konci cesty, v Londýně, by měly být projekce vítězných studentských filmů. Sám Nicholas Winton vlak a účastníky celé akce v Londýně 4. září osobně přivítá. Na tento den také připravujeme velký slavnostní koncert a další projekce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám