Hlavní obsah

O lásce k hrdinům spisovatele Karla Maye

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi počátkem 60. let minulého století oživily slávu německého spisovatele Karla Maye (1842–1912) a přivedly statisíce lidí k zájmu o jeho dílo i život indiánů a vůbec kolonizaci Severní Ameriky. Jedním z nich se stal Karel Jordán, který se rozhodl připomenout osudy duchovního otce krásně dobrodružných příběhů hrdinů, kteří dobře rozeznávali dobro a zlo, čest a padoušství.

Foto: Foto archiv, Právo

Karel May na malbě Selmara Wernera.

Článek

V knize nazvané Můj bratr Vinnetou s podtitulem Karel May, osudy, hrdinové, knihy a filmy prochází nejen spisovatelovým životem, ale i přijetím jeho knih v českém jazykovém prostředí i životy herců, kteří dali navěky podobu statečným i bezcharakterním postavám.

Připomíná dobu, kdy byl May odsuzován za podvody

Drážďanská vila Old Shatterhand nadále láká návštěvy z celého světa. Jordán připomíná dobu, kdy byl Karel May odsuzován za podvody a krádeže. Dokládá, že šlo o činy „lokálního“ charakteru, ať už rozsahem finančním i geografickým, soustřeďujícím se na okolí Drážďan a Lipska. Paradoxně právě pobyt ve vězení pomohl budoucímu tvůrci soustředit síly a uvědomit si, co vlastně chce.

Jordán připomíná, že v roce 1875 poprvé napsal o Old Firehandovi, jedné z budoucích hvězd. Za Šťastné desetiletí je označována doba mezi lety 1887 a 1897, kdy May napsal a vydal knihy Syn lovce medvědů, Duch Llana Estacada, Červenomodrý Metuzalém, Karavana otroků, Poklad na Stříbrném jezeře, Poklad Inků, Petrolejový princ a Černý mustang.

Mimořádnou pozornost si zaslouží autorovy cesty na Střední východ a nakonec i do USA, kam zajel jako šestašedesátiletý slavný muž.

Karel Jordán: Můj bratr Vinnetou

Mladá fronta, 212 stran, 329 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám