Hlavní obsah

Sto zvířat: Koketujeme se ska, swingem i popem

Právo, Jaroslav Špulák

Po albu o smrti ska kapela Sto zvířat vydává desku Postelový scény, o které zpěvák Jan Kalina v rozhovoru řekl, že jsou to veselé písně o strašných věcech. Album nahrála skupina oproti dřívějším deskám rychle - za rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěváci Jan Kalina a Jana Jelínková ze skupiny Sto zvířat za své předloňské album Rozptýlení pro pozůstalé získali cenu Anděl v kategorii Ska&reggae.

Článek

Považujete desku Postelový scény za koncepční?

Náš textař Tomáš Belko to asi tak zamýšlel. Odjel na měsíc do Mexika s tím, že tam napíše texty týkající se sexu. Přece jenom je tam teplo a on navíc jel se svou novou manželkou. Je nositelem hlavního tématu a vždy se snaží, aby to drželo pohromadě a myšlenky se mu nekontrolovaně nerozlétly.

Z devětadevadesáti procent píšeme hudbu na již hotové texty, což je také určující. Když se Tomáš vrátil, dal nám třicet textů s legračními, polosexuálně přitrapnělými příběhy. My si vybrali ty, které nám padly do oka, a napsali jsme na ně hudbu.

S deskou o sexu jste přišli po desce o smrti. Je to náprava nemilé atmosféry, kterou mohlo předešlé album vytvořit?

Atmosféra tehdy byla taková, že jsme měli potřebu nahrát desku o smrti. Teď jsme veselejší, tak jsme si řekli, že nahrajeme tomu odpovídající desku. Příběhy na ní jsou však mnohdy strašlivé a málokteré dobře dopadnou.

Je pravda, že v posledních dvou letech se kapela nachází ve skvělém rozpoložení lidském i hráčském. I proto jsme novou desku natočili velice rychle. Zatímco předešlá alba se rodila dva až tři roky, tohle bylo na světě během roku.

Deska je plná nadhledu. Zaslouží si sex takový pohled?

Jelikož se s Tomášem známe víc než pětadvacet let a napsali jsme spolu na sedmdesát písniček, ví, že vzhledem ke své vizáži nemůžu zpívat, že někoho miluju nebo mám rád, případně ležím vedle někoho v posteli a jsem krásný. Myslím si, že pohled naší kapely sarkastický být musí.

Jste parta složená spíš ze starších muzikantů. Myslíte si, že se ve svém pohledu na sex scházíte s pohledem vašich mladých fanoušků?

K albu jsme už zahájili turné, máme za sebou první koncerty. Vypadá to na nich tak, že vzadu sedí lidé v našich letech, první řady jsou plné mladých holek a všichni se dobře baví a smějí. Předností Tomáše Belka je schopnost psát texty zajímavé i vtipné, dokáže jimi oslovit rodiče i děti.

Muzika samozřejmě není nijak objevná, ale doufám, že je dobře zahraná. Snažíme se, aby s ní texty korespondovaly, aby se v písničkách střídaly atmosféry i tempa. Koketujeme se ska, swingem i popem, na téhle desce je ale i hip-hop Dr. Karyho v písničce Erotickej film.

Reklama

Související články

Divoká revoluční masáž skupiny Ska-P

Úterní vystoupení španělské skapunkové kapely Ska-P v Praze překonalo střízlivá očekávání. Silně levicoví muzikanti s jasným názorem na politické a společenské...

Výběr článků

Načítám