Hlavní obsah

Expresivní obrazy Vladimíra Skrepla jsou inspirovány kuřimskou kauzou

Právo, Peter Kováč
BRNO

Expresivní divočina, tak lze stručně charakterizovat obrazy a kresby čtyřiapadesátiletého Vladimíra Skrepla, jež představuje na výstavě v Moravské galerii v Brně. Jeho malování je naprosto živelné a divák má s každým obrazem pocit, že i obyčejný cákanec na zdi by jej dokázal vybudit ke gejzíru spontánního tvořivého nadšení.

Foto: Peter Kováč, Právo

Ukázka z Skreplovy tvorby, k některým obrazům ho prý inspirovala i soudní kauza Kuřim.

Článek

Pro někoho to může být umělecký horror, pro jiného naopak výraz toho nejautentičtějšího výtvarného projevu. Skrepl jako by vše maloval v jakémsi šamanském tranzu, konečným výsledkem je pak obraz, který bychom mohli zaškatulkovat do stylové příhradky s názvem expresivní figurace.

Výstavu kurátorsky připravil ředitel Moravské galerie Marek Pokorný, jenž o malíři říká: „Patří mezi nejvlivnější postavy české výtvarné scény už od osmdesátých let, na druhé straně zůstává v očích seriózní výtvarné kritiky a historiků umění jakousi anomálií, kterou sice nelze obejít, ale nikdo si s ní vlastně neví rady.“

Vladimír Skrepl, rodák z Jihlavy, je výtvarný samouk, ale v letech 1976–1981 vystudoval dějiny umění a etnografii na filozofické fakultě v Brně. Moravská galerie letos ocenila jeho celoživotní tvorbu udělením Ceny Michala Ranného, kterou vyhlašuje vždycky jednou za dva roky.

Vladimír Skrepl: Jako v zrcadle, Moravská galerie v Brně

Do 28. června, st–ne 10–18 hod., ve čt do 19 hod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám