Hlavní obsah

Eurosong zcenzuroval gruzínskou píseň We Don´t Wanna Put In

Novinky,

Pořadatelé písňové soutěže Eurosong v úterý oficiálně oznámili, že gruzínská píseň We Don´t Wanna Put In se nesmí ve stávající podobě soutěže zúčastnit, protože porušuje její zásady. V soutěži nesmí zaznít politická vyjádření. Gruzínci mohou buď pozměnit text, nebo vyslat do soutěže jinou píseň.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Vladimir Putin

Článek

Podle zásad Eurosongu nejsou povoleny „žádné texty, proslovy nebo gesta, která by měla politický nebo podobný ráz“. Gruzie má dvě možnosti: buď  přihlásí jinou píseň, nebo Stephane a 3G změní text, v němž všichni vidí narážku na Putina a na ruský vojenský zásah v Gruzii.

Rozhodnutí pořadatelů Eurosongu je zvláštní, protože jde jen o možnou shodu části refrénu písně s příjmením ruského premiéra. Píseň sama politická vůbec není. Evropská vysílací unie EBU přitom porušila vlastní zásady. K písním se nemá vyjadřovat před 16. březnem, kdy jsou písně teprve oficiálně do soutěže přijaty.

Rozhodnutí pořadatelů přišlo dříve, než se čekalo údajně proto, aby gruzínská televize mohla situaci řešit a buď změnit text, nebo vyslat do soutěže jinou píseň. Uzávěrka pro přihlášku je 16. března, dva měsíce před moskevským finále. Rozhodnutí se však tušilo.

Podle blogu webu Manchester Evening News, ale Gruzie nemíní využít ani jeden z nabízených návrhů. Cesta do Moskvy už byla o uplynulém víkendu zrušena. zrušena. Gruzínci si zřejmě uvědomili, že píseň nemá šanci být se stávajícím textem schválena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám