Hlavní obsah

Tony Lakatos přiveze brazilské rytmy

Novinky, Stanislav Dvořák

Maďarský saxofonista Tony Lakatos se spojil s brazilskými hudebníky a 16. března roztančí pražský Palác Akropolis. V rámci série Jazz Meets World složí poctu praotci bossanovy Antoniu Carlosovi Jobimovi, autoru proslulé melodie The Girl from Ipanema.

Článek

"Společný projekt Tonyho Lakatose a brazilských hudebníků dává Jobimově hudbě osobitý ráz spočívající v intenzivním dialogu mezi virtuózní hrou na saxofon a tvořivém a melodickém uměním Brazilců. Hudebníci zahrají nejen známé, ale také neznámé Jobimovy písně, a vezmou tak posluchače na krátký výlet do Rio de Janeira," říká Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

Tony Lakatos patří k nejvýraznějším sólovým saxofonistům, v současné době žije v Německu. Na koncertě jej doplní zpěvačka Juliana Da Silva, kytaristka Zélia Fonseca, na bicí Angela Frontera a kontrabasista Davide Petrocca.

Antonio Carlos Jobim v šedesátých letech smísil brazilskou hudbu a severoamerický jazz. Mnoho hudebníků si zamilovalo jeho skladby a vzniklo tak nespočet verzí, známé jsou nahrávky Stana Getze, João Gilberta, Franka Sinatry či Elly Fitzgeraldové.

Světově proslulou se stala skladba The Girl from Ipanema, která roku 1965 získala Grammy jako nahrávka roku. Antonio Carlos Jobim ji napsal o tři roky dříve. Tehdy byla také poprvé nahrána Pery Ribeirou. Často bývá používána ve filmech. V roce 2004 byla zařazena do registru nahrávek, které bude pro budoucí generace ochraňovat knihovna v americkém kongresu.

Série Jazz Meets World uvede v Paláci Akropolis kromě Tonyho Lakatose také 15. března izraelského kontrabasistu Avishaei Cohena a 23. března koncert hvězdy africké hudby, malijského písničkáře Habiba Koité s kapelou Bamada. Vstupenky na koncert Tonyho Lakatose, který začíná v 19.30, jsou k dostání v prodejně Jazz Meets World za 300 Kč, v Paláci Akropolis za 320 Kč, v sítích Ticketstream, Ticketart, Ticketportal za 355 Kč a v síti Ticketpro za 380 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám