Hlavní obsah

Dirigentka Alsopová filharmonikům prospěla

Právo, Vladimír Říha

Česká filharmonie je orchestrem s mnoha přívlastky, ale že ho dirigovali až do minulého týdne pouze muži, je asi prvenství nepříliš chvályhodné. S jednou výjimkou – tou byla v roce 1937 teprve dvaadvacetiletá Vítězslava Kaprálová, která řídila ČF v Praze ve vlastní skladbě, Vojenské symfonietě.

Foto: Profimedia.cz

Americká dirigentka Marin Alsopová.

Článek

Až po 72 letech došlo k dalšímu průlomu. Ve čtvrtek a v pátek se před ČF v Rudolfinu postavila podruhé v historii žena – Američanka Marin Alsopová, která je v současnosti jednou z nejznámějších dirigentek světa.

Ve dvaapadesáti letech řídila Bernsteinova žačka mj. anglický Bournemouth Symphony Orchestra (BSO), se kterým hostovala na Pražském podzimu, je hostem mnoha evropských a amerických orchestrů, v Baltimoru dokonce šéfuje.

Přitáhl Strauss a Stravinskij

Oba koncerty včetně generálky byly skvěle navštívené a zájem o Alsopovou byl veliký. Přispěl k tomu i přitažlivý program se dvěma pozoruhodnými díly 20. století – Alpskou symfonií Richarda Strausse a Stravinského Svěcením jara.

Američanka využila obrovský aparát, který obě skladby vyžadují. Lépe jí vyšel Stravinskij, kde i orchestr se dobře přizpůsobil jejímu temperamentnímu gestu. Straussovo veledílo přece jen dnes již nepůsobí tak (i včetně všech zvukových kouzel) jako věčně moderní Stravinského balet. Filharmonici, zejména hráči na dechové a žesťové nástroje, ve Stravinském dostali „zabrat“ a spolupráce s ženskou dirigentkou jim prospěla.

Reklama

Související témata:

Související články

Opera 2009 zve na představení i besedu

Festival hudebního divadla Opera 2009, který do poloviny března představí v Praze tvorbu třinácti souborů z České republiky, pokračuje o víkendu dalšími...

Výběr článků

Načítám