Hlavní obsah

Přijedou Toots & the Maytals: legendy, které daly reggae jméno

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejklasičtějších souborů v historii reggae, Toots & the Maytals, který ovlivnil stovky muzikantů včetně Clash, Erika Claptona, Rolling Stones nebo Amy Winehousové, 13. května navštíví pražský Lucerna Music Bar. Právě díky jejich hitu Do They Reggay! získalo reggae jméno.

Článek

"Zpěvák Frederick ‘Toots‘ Hibbert je více než jen frontman The Maytals. Tenhle chlapík, výstižně přezdívaný ‘jamajský James Brown‘, inspiroval během svojí letité kariéry dlouhý seznam umělců od Erica Claptona přes Rolling Stones po No Doubt. I po šedesátce se na pódiu pohybuje s graciézní jistotou a energií pantera a jeho hlas neztratil nic na síle," říká za organizátory Lukáš Kolíbal.

Toots & the Maytals začínali v 60. letech na Jamajce a dosud drží tamní rekord s třiceti hity v hitparádě. Tehdy vznikaly písně jako Monkey Man, Pressure Drop, Sweet & Dandy, Pomps & Pride či 54-46 Was My Number.

Počátkem 70. let podepsali kontrakt s proslulým britským hudebním nakladatelstvím Island Records, které vydávalo i Boba Marleyho. Brzy se z nich staly světově známé hvězdy. Jejich písně předělávali Clash, The Specials a dnes třeba Amy Winehousová. Sám Toots je také znám zajímavými coververzemi soulových standardů.

Lístky na koncert Tootse Hibberta & The Maytals stejně jako na letní festival Reggae Ethnic Session meets Real Beat (26. až 28. Června v Žízníkově u České Lípy) jsou v běžných předprodejních sítích. Více informací na www.realbeat.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám