Hlavní obsah

Sobotní večer patří Českým lvům, čestnou cenu dostane Juraj Herz

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu ve 20.00 budou v pražské Lucerně rozdány filmové ceny Český lev. Cenu za dlouhodobý přínos českému filmu převezme režisér Juraj Herz, sdělil v pátek na tiskové konferenci ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Ředitel České filmové a televizní akademie Petr Vachler a režisér Juraj Herz (vpravo)

Článek

Juraj Herz, který natočil dnes již klasické filmy Spalovač mrtvol, Petrolejové lampy, Upír z Feratu či Morgiana, neprojevil moc nadšení z udělení mimořádného ocenění. "Já se cítím, jako že mě už zastrčili do rakve. Ta cena je podle mě předčasná, ale když chcete..." uvedl režisér.

Herz se v posledních letech věnoval hlavně televizní tvorbě (Černí baroni, Dívka a kouzelník) a v současné době chystá horor Tma, který by měl být uveden do kin v srpnu 2009.

Moderátory hlavního večera Českého lva budou Bolek Polívka a Anna Polívková. Účinkovat budu i další rodinné dvojice jako Michael Kocáb s dcerou nebo Dana Batulková se synem. "Pilujeme, vymýšlíme, aby to bylo zajímavé. Dochází i k nepatrným konfliktům mezi otcem a dcerou," popsal Polívka přípravy na moderování. "Já se snažím vychytat příležitost, kdy můžu něco říct mezi vodopádem tátových slov," říká Polívková.

Favority jsou Tobruk, Karamazovi a Venkovský učitel   

Na nejlepší český film letos kandidují Karamazovi Petra Zelenky, Tobruk Václava Marhoula a Venkovský učitel Bohdana Slámy. Tyto tři snímky ovládly také kategorie režie a scénář.  

O cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli se budou ucházet Zuzana Bydžovská (Venkovský učitel), Martha Issová (Děti noci) a Anna Frielová (Bathory). Mezi muži to bude Pavel Liška (Venkovský učitel), Karel Roden (Hlídač č. 47) a Ivan Trojan (Karamazovi). 

Ze scénáristů byli nominováni Václav Marhoul (Tobruk), Bohdan Sláma (Venkovský učitel) a Petr Zelenka (Karamazovi). Nejlepším režisérem roku se stane Václav Marhoul (Tobruk), Bohdan Sláma (Venkovský učitel) nebo Petr Zelenka (Karamazovi). 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám