Hlavní obsah

Mando Diao, poctivá garážovka s odkazy k 60. letům

Novinky, Stanislav Dvořák

Švédští indie-rockeři Mando Diao letos oslavují deset let existence vydáním alba Give Me Fire. Punkově řízná garážovka, která v sobě nese i ozvěny bluesrocku a blue-eyed soulu z 60. let a 70. let jistě potěší mladší i starší rockery.

Článek

Pod názvem Mando Diao, který neznamená vůbec nic a členu skupiny Björnu Dixgårdovi se prý zjevil ve snu, vystupují alternativní Švédové od roku 1999. V roce 2002 vydali první album Bring 'Em In ve Švédsku, o rok později vyšlo mezinárodně. Kritici byli nadšeni a v roce 2004 přichází další placka Hurricane Bar, následovaná  Ode to Ochrasy (2006) a Never Seen The Light Of Day (2007).   

Jako singl k novince Give Me Fire byla ne úplně šťastně zvolena skladba Dance With Somebody, celkem banální písnička v tanečním rytmu hodně připomínající "tucku" z 90. let.

Oasis, Clash, Beatles...

Naopak vynikající je třeba dekadentně znavená High Heels doprovázená netypickou trubkou nebo soul-rocková Gloria, která dává jasně znát, jak velmi je současný rock stále závislý na 60. letech. Podobné retro přináší i chytlavá Mean Street, kterou někteří zahraniční recenzenti vyzdvihli jako "poctu 70. letům."

Melancholická Maybe Just Sad by byla dokonalým soundtrackem k filmu od Tarantina (kapela se kdysi sama zmínila, že je inspiruje Quentin Tarantino a seriál Twin Peaks) a velmi chytlavý kytarový úvod ve stylu The Who zaujme v You Got Nothing.

Co určitě nenudí, je zpěv, který sice připomíná Oasis, ale místy má v sobě i stopy zlověstnosti The Doors a jiných psychedelických souborů. Dalších historických paralel si na desce každý fanoušek jistě najde dost, určitě není mimo mísu zmínit Clash a desky z amerického Motownu. A nad tím vším dohlížejí  všudypřítomní Beatles.

Mando Diao: Give Me Fire Universal 2009

Reklama

Výběr článků

Načítám