Hlavní obsah

Jan Pelc v knize Kauaj vzpomíná na havajský ostrov

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelství Maťa vydalo letos další dílo Jana Pelce Kauaj, deníkový záznam pobytu na jednom z havajských ostrovů, jejž prokládá útržkovitými vzpomínkami, ve kterých rekapituluje vlastní život, svých blízkých a nevýhýbá se ani osobitému komentáři měnících se politických systémů.

Článek

Kniha začíná návštěvou filmového festivalu v Chicagu, kam byl Jan Pelc pozván jako doprovod ke snímku ...a bude hůř režiséra Petra Nikolaeva, jenž byl natočen podle Pelcovy stejnojmenné knižní předlohy. Pokračuje putováním Havají, do které se autor beznadějně zamiluje, rozhodne se do Čech nevrátit a znovu si prožít "emigrantské" začátky v cizí zemi.

Tulákovy zápisky jsou prokládány Pelcovými vzpomínkami na práci s Pavlem Tigridem, s nímž ve Francii pracoval v exilovém nakladatelství Svědectví, vzpomínkami na policejní zátahy v bytech v bývalém Československu.

Je vzpomenuto zabavování desek a jiných hudebních nosičů, cely předběžného zadržení, ale i vyprávěním starého obyvatele Sudet, jaké to bylo, když přišli Češi do pohraničí.

Deníkové zápisky jsou doplněny souborem zdařilých fotografií

Každou kapitolu útlé knížky, která obsahuje jeden den prožitý na Havaji (celkem jich je osmnáct), protíná marný boj s kohoutem kdo s koho. Nechybí popis receptur francouzské, české a havajské kuchyně. Jsou zde odvyprávěny sny, jejichž děj se v mnohém neliší od reality.

V popisu džungle si dokážeme představit sami sebe, jak se marně pokoušíme zachytit detailní fotografické záběry deštného pralesa. Jan Pelc byl "úspěšný", podařila se mu jedna fotka.

Kniha je doplněna zdařilými černobílými fotografiemi lidí v chicagských ulicích i barevnými makro snímky havajské přírody, v nichž se autor nečekaně projevil jako kvalitní fotograf. Publikace je velmi dobře graficky zpracovaná, jak je obvyklé u knížek z Maťova vydavatelství. Celkově dílo působí jako "když už jedeš na Havaj, tak něco napiš", čehož se Jan Pelc zhostil bravurně.

Jan Pelc, Kauaj

Jan Pelc

v roce 1980 emigroval do Paříže, okud přijel do Prahy v listopadu 1989. Od roku 1993 trvale žije v Praze. Podle jeho nejznámějšího románu ...a bude hůř natočil Petr Nikolaev stejnojmenný film.

Dosud vydal ...a bude hůř, ...a povídky, Bez ohňů je underground, ...a to mi nemůžete udělat, ...a máš mě rád?, Basket Flora, ...a výstupy do údolí, ...a golpotoni táhnou, Šmírák, ...a vyberte si, ...a poslední kouř 

Vydavatelství Maťa, 2009, 184 stran, 258 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám