Hlavní obsah

Festival Jeden svět nabídne přes stovku dokumentů

Celkem 123 dokumentů ze čtyř desítek zemí se sociální, politicky angažovanou a lidskoprávní tématikou uvede od 11. března nejen v Praze mezinárodní festival Jeden svět. Jedenáctý ročník přehlídky, která patří k největším akcím svého druhu v Evropě, zahájí za účasti dánského režiséra Anderse Ostergaarda dokument s názvem Barmský VJ zachycující brutální potlačení protivládních demonstrací z roku 2007.

Článek

"Festival se uskuteční pod záštitou exprezidenta Václava Havla, místopředsedy vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, ministrů Václava Jehličky a Karla Schwarzenberga a pražského primátora Pavla Béma. Bude oficiální doprovodnou akcí předsednictví ČR v Radě Evropské unie," uvedl na tiskové konferenci v Praze zakladatel této akce Igor Blaževič.

Festival se bude v Praze konat do 19. března, do dubna navštíví 29 českých měst a výběr z programu představí v Bruselu a Washingtonu. Festivalové centrum bude v kině Lucerna. Promítat se bude i ve Světozoru, Divadle Archa, Atlasu, Francouzském institutu, Městské knihovně, Evaldu, Ponrepu a v Divadle Minor. Předprodej vstupenek po 70 korunách už začal.

Blaževič upozornil, že loni v kinech usedlo 100 tisíc diváků. "Festival má renomé i v zahraničí, letos jsme snímky vybírali z patnácti set titulů," upozornil. S uspokojením konstatoval, že rozpočet kolem 12,5 miliónu korun je už pokryt. "Především díky podpoře pražského magistrátu, ministerstev kultury a životního prostředí, úřadu vlády, fondu kinematografie i Evropské unii," dodal. Hlavními tématy budou velké globální výzvy, které stojí před civilizací.

Udílení ceny Homo Homini

"Přineseme silné dokumenty a s jejich pomocí chceme rozproudit diskusi diváků s jejich tvůrci," uvedla programová ředitelka Helena Zajícová. Těmto rozhovorům budou vyhrazeny Městská knihovna, Francouzský institut a Divadlo Archa. Další projekce se uskuteční i na Praze 4 a 11. Dopolední projekce budou určeny školní mládeži - vzdělávací program Jeden svět na školách však funguje celoročně.

Držiteli ceny Homo Homini, kterou společnost Člověk v tísni každoročně při zahájení festivalu uděluje osobám, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, bude letos vězněný čínský disident Liou Siao-po a čínští signatáři Charty 2008, usilující o reformu politických institucí a ústavních svobod.

Znělka oslovuje hlavně první polistopadovou generaci

U příležitosti 20. výročí od pádu "železné opony" chce festivalová znělka naznačit, nakolik organizátorům této přehlídky záleží na oslovení generace dnešních dvacetiletých. "Před 20 lety jste přišli do svobody. Teď ukažte, jak s ní umíte naložit," říká v ní exprezident Václav Havel. I když jde o vážný záměr, podařilo se ji natočit s humornou nadsázkou.

Do letošního programu byl poprvé zařazen i celovečerní hraný film. Jde o snímek Zdeňka Tyce El Paso, který vznikl podle skutečné události. "V hlavní soutěži uvedeme snímek Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty do Polska a snímek Jany Ševčíkové Gyumri. Dalších 11 snímků se objeví v sekci České filmy," dodala Zajícová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám