Hlavní obsah

Seann Penn získal Oscara za film Milk a je na vrcholu kariéry

Právo, Jana Rovenská

Zcela zaslouženě získal v letošním horkém oscarovém klání už podruhé zlatou sošku herec a režisér Sean Penn (48). Ačkoli hrál homosexuála ve své kariéře vůbec poprvé, o jeho roli aktivisty za práva gayů v dramatu Milk hovoří kritici v superlativech.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Sean Penn si odnesl Oscara za herecký výkon ve filmu Milk.

Článek

Spokojený je i Sean. O roli Harveye Milka uvedl: „Neměli jsme jenom skvělý scénář, ale také vynikající zásobu archivních materiálů. Díky osobnímu kouzlu, daru mluvit s lidmi a humoru jsem si Harveye zamiloval. Všechny tyto povahové rysy, hlavně však jeho lidskost, jsem pak přenesl do svého hraní."

„Milk byl opravdový americký hrdina. Gayům a lesbičkám dal naději, že jednou budou svobodně žít a nebudou se za svoji orientaci stydět. Jeho volební vítězství v roce 1977 jako prvního homosexuálního politika se nestalo jen výhrou pro práva jinak orientovaných. Dovedl totiž spojovat lidi napříč celým politickým spektrem – od důchodců až po odboráře,“ dokončil Sean ódu na svého filmového hrdinu.

.: Ačkoli homosexuála ve své kariéře vůbec poprvé, o jeho roli aktivisty za práva gayů v dramatu Milk hovoří kritici v superlativech. Foto: archiv

Rodák z kalifornské Santa Moniky má herectví v genech. Je druhým synem herečky Eileen Ryanové a režiséra Lea Penna a nebyl z rodiny jediný, kdo si zvolil uměleckou dráhu. Jeho bratr Michael je vynikající hudebník a Chris divadelník. Filmoví tvůrci si Seana všimli ve dvaadvaceti ve vtipné komedii Zlaté časy v Ridgemont High (1982).

Velice věrně v ní tehdy zahrál víceméně sám sebe – amerického frajírka z 80. let, kterému jsou vlastní jak drogy, tak nevázaný sex. Postupně však jeho typu víc odpovídaly dynamické, napínavé a špionážní zápletky plné neočekávaných zvratů, dramatického děje a nebezpečných kousků. V nich byl jako doma.

Seann Penn žil čtyři roky s Madonnou

Od počátku filmové kariéry ho totiž provázela nálepka násilníka. Už jako mladík propadl v Malibu stejně jako jeho nejlepší kamarád Charlie Sheen drogám, alkoholu a milenkám. Ve čtyřiadvaceti se zahleděl do Madonny. Vzali se a žili spolu čtyři roky.

„Když jsme se poznali, byla teprve na začátku své hvězdné kariéry. Postupně se stávala veřejným majetkem a já jako manžel jsem se s tím vezl, což mě začalo štvát.“

.: Ve čtyřiadvaceti se Sean Penn zahleděl do Madonny. Vzali se a žili spolu čtyři roky.

Penn se ještě na čas vrátil k donchuanskému životu, pak poznal kolegyni Robin Wrightovou. Po několika letech, kdy spolu žili na hromádce, mu povila dceru Dylan Frances (17), syn Hopper Jack (15) přišel na svět až po jejich rozchodu. Dohromady je zase dal oscarový večer v roce 1995. Robin byla nemocná, a tak Sean, ač nominovaný za film Mrtvý muž přichází, s ní zůstal doma a hlídal děti. Do roka se vzali.

„Bála jsem se k Seanovi vrátit, protože život s ním nebyl vůbec jednoduchý. Rodičovství nás ale zklidnilo a z něho se stal výborný otec,“ připomněla nedávno.

V devadesátých letech se Sean už bezpečně zařadil mezi nejvýraznější herce své generace, jeden triumf následoval druhý.

Po právníkovi Davidu Kleinfeldovi v gangsterském filmu Carlitova cesta (1993) přišel vrcholný snímek jeho dosavadní kariéry Mrtvý muž přichází (1995) se Suzan Sarandonovou.

Začátek 21. století jeho meteorickou dráhu ještě zvýraznil. Natočil tři snímky: Než se setmí, Jmenuji se Sam a 21 gramů. V roce 2003 získal po čtvrté oscarové nominaci svou první zlatou sošku za Tajemnou řeku režiséra Clinta Eastwooda. Úspěch sklízí i za další filmy s politickou tematikou. Ve filmech Tlumočnice, Zabiji Nixona či Všichni královi muži pomáhá úspěšně odhalovat její pozadí.

Zasáhl také do politiky formou otevřeného dopisu Bushovi

Seana politika přitahuje. Už v říjnu 2002 koupil za 56 tisíc dolarů v listu Washington Post inzerát, aby mohl publikovat otevřený dopis prezidentu Bushovi s žádostí, aby přibrzdil přípravu války proti Iráku. Napsal ho jako otec dvou dětí a jako syn veterána 2. světové války. „Nemyslím si, že jsem rodilý politik. Odpovědností herce ale je znát dobu, ve které žije, a otevírat oči ostatním.“

.: Radní Milk (Sean Penn) a starosta Moscone (Victor Garber) z oscarového snímku Milk zaplatili za svou politickou odvahu životem. Foto: HCE

Penn je také známým režisérem a producentem. Debutoval v roce 1991 snímkem Indiánský posel, za USA se v roce 2002 účastnil projektu 11’09’’01, ve kterém se světoví režiséři zaměřili na tragické události 11. září 2001. Jeho prozatím posledním úspěšným projektem byla adaptace knihy Jona Krakauera Útěk do divočiny (2007), která získala dvě nominace na Oscara.

Tím výčet toho, co má a co dělá rád, nekončí. Píše reportáže pro prestižní časopisy, účastní se záchranných akcí, třeba té v New Orleansu po ničivém hurikánu Catrin. Hodně čte, nejraději Charlese Bukowského, Allena Ginsberga a Williama Faulknera.

Ze sportů upřednostňuje surfing, jogging, basketbal a posilování. Na čtyřicáté narozeniny přestal kouřit. Do té doby patřil se čtyřmi krabičkami denně mezi nejsilnější kuřáky v Hollywoodu. Od roku 1993 žije v San Francisku, kam se přestěhoval s rodinou po požáru své vily v Malibu. Má tu i vlastní produkční studio.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám