Hlavní obsah

Před patnácti lety zemřel písničkář Karel Kryl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V německém Mnichově zemřel před 15 lety, 3. března 1994, na infarkt jeden z nejvýraznějších českých písničkářů Karel Kryl. Zpěvák, jehož song Bratříčku, zavírej vrátka se stal symbolem odporu proti srpnové okupaci Československa, prožil 20 let v emigraci a čeští a slovenští posluchači jej v té době znali hlavně z pašovaných desek či vln Rádia Svobodná Evropa.

Článek

Kryl sice vystudoval keramickou školu, už od mládí jej ale přitahovala hudba. Vystupovat začal v polovině 60. let na malých scénách, od roku 1966 nahrával v rozhlase, později spolupracoval s divadlem Semafor.

Mezi ostatními českými písničkáři zaujal jazykovou vybroušeností i schopností pojmenovat věci. První a nadlouho poslední česká deska Bratříčku, zavírej vrátka vyšla Krylovi v roce 1969. Jen pár týdnů poté emigroval do Německa, kde se usadil v Mnichově.

Rozčarování po revoluci

Do Československa se Karel Kryl vrátil až po listopadu 1989, odehrál triumfální koncerty a poprvé mu také ve vlasti vyšly všechny jeho desky. Nové poměry jej ale nenaplňovaly uspokojením a své rozčarování nad politickým vývojem a také rozdělením republiky neváhal dát veřejně najevo.

Až do své předčasné smrti se tak pohyboval mezi německým "Mníškem pod Alpou", kde našel druhý domov, a Čechami. Pohřben je na břevnovském hřbitově v Praze.

Zádušní mše a koncert k výročí

K patnáctiletému výročí zpěvákova úmrtí bude v sobotu 7. března v 18 hodin v basilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře za Karla Kryla celebrována zádušní mše.

Po mši, o půl deváté večer pak odehraje v nedalekém klubu U Kaštanu koncert Krylových písní v podání skupiny Missa - Karel Kryl revival.

Reklama

Související témata:

Související články

Jazzman složil „neandrtálskou“ muziku

Hodinu a čtvrt trvá skladba v neandrtálském stylu, kterou na objednávku Muzea přírodních věd ve Walesu v Cardiffu složil jazzový hudebník Simon Thorne. „Je to...

Dva jazzové klenoty v Praze v plném lesku

Ve dvou dnech za sebou zažila Praha mimořádné jazzové události – minulou středu v Rudolfinu koncertní provedení alba Moravian Gems a pak na Hradě amerického...

Výběr článků

Načítám