Hlavní obsah

Dva jazzové klenoty v Praze v plném lesku

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvou dnech za sebou zažila Praha mimořádné jazzové události – minulou středu v Rudolfinu koncertní provedení alba Moravian Gems a pak na Hradě amerického saxofonistu a flétnistu Lewa Tabackina.

Článek

Miniturné alternativní zpěvačky a houslistky Ivy Bittové s doprovázejícím hvězdným triem Viklický - Mráz - Tropp představilo i v Praze živě v ne zcela zaplněném sále album, které před dvěma lety nadchlo jazzové, etnické a alternativní posluchače.

Ve Viklického aranžmá přetavilo klenoty moravské lidové písně známé i z Janáčkova zpracování. Jedenáct skladeb z alba od úvodního Slavkova až po závěrečný Věneček zaznělo během 1,5hodinového koncertu bez přestávky, tři přídavky se skvělou Pomluvou a dvěma improvizovanými melodiemi následovaly.

Bittová omezila alternativní prvky, vrcholem bylo podání Osudu. Událostí večera ale byl výkon doprovázejícího tria, v němž především Emil Viklický u piana a George Mraz na kontrabas předváděli, jak se dá hrát světově směs ethna a jazzu.

Tabackin na Hradě

Američan Tabackin (čti Tabačkin dle ruských předků) je legendou jazzové flétny a tenorsaxofonu. Proslavil se především působením v big bandu své ženy Japonky Tošiko Akijoši, skladatelky a pianistky. Jeho pražský debut se nesl v komornějším duchu – pouze doprovázen třemi italskými spoluhráči (Giuseppe Bassi, kontrabas, Roberto Gatto, bicí a výborný trumpetista Flavio Boltro) vystoupil v Nové galerii pražského Hradu v cyklu Jazz na Hradě. Vynikající převážně mainstreamový jazz s mnoha bebopovými prvky (skladby Ellingtona, Coltranea aj.) uchvátil vyprodaný sál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám