Hlavní obsah

Režisér Jiří Strach: čarodějnici jsme při natáčení Ďáblovy lsti nepotkali

Právo, Věra Míšková

Česká televize uvede v neděli poslední díl filmu Ďáblova lest. "Někde vycházíme z faktů, jinde si drobet vymýšlíme - to je princip takového žánru," říká v rozhovoru s Právem režisér Jiří Strach.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér Jiří Strach

Článek

V neděli večer uvede Česká televize třetí, závěrečný díl kriminálního filmu Ďáblova lest. Vaše detektivka vychází z Ďáblovy bible, jejíž osud posloužil scenáristovi Arnoštu Vašíčkovi jako základ napínavého příběhu. Je to vaše.první setkání s touto knihou, nebo jste milovník tajemných příběhů z rodu Šifry Mistra Leonarda?

Nevysvětlitelné příběhy já velmi rád. Ale beru je jako hru a nepokládám se do konspirativní mystiky víc než je zdrávo. Ani v případě Ďáblovy lsti si neklademe za cíl doopravdy rozkrýt tajemné kouty historie, jde hlavně o to pobavit diváka trochou napětí.

Jaký je tedy zhruba podíl fikce a reality pokud jde právě o tuto bibli?

Někde vycházíme z faktů, jinde si drobet vymýšlíme - to je princip takového žánru. O Ďáblově bibli jsem věděl před natáčením stejně jako průměrně vzdělaný člověk. Ale Vašíčkův scénář mě navedl, abych si o ní přečetl něco více. Jestli to bude mít stejný efekt i pro diváky, že sednou k internetu a začnou „googlovat“ další a další informace, splnil náš film svůj účel: zpopularizovat nejen Ďáblovu bibli, ale i kousek české středověké historie.

Jak se vy sám cítíte v prostředí, kde vládne tajemno, atmosféra magickýchčar a kouzel? Zažili jste něco magického třeba při natáčení v Podlažicích,kde Ďáblova bible vznikla?

Podlažice jsou krásné, nicméně zbytky kláštera jsou ukryté pod zemí a zakonzervované archeology. Místo našich "filmových" vykopávek bylo asi o tři sta metrů jinde, na opačné straně kostela, abychom originály neponičili. V tomto směru byl mnohem víc fascinující klášter v Broumově, kde benediktinské modlitby přímo sálají z barokních zdí. A pochopitelně klášter Porta Coeli, kde se odehraje finální scéna inspirovaná snem svatého Konstantina "In Hoc Signo Vinces - V tomto znamení zvítězíš." Ale jinak vás musím zklamat - čarodějnici jsme nepotkali ani jednu.

Nebylo vám líto opustit tým, který vytvořili herci Jiří Dvořák, AnnaGeislerová a Ivan Trojan? Možná by to by mohla být dobrá partana větší sérii detektivek?

To víte, že mi to bylo líto. Mně je s nimi vždycky dobře. Jsou to moji báječní herci. Ale bylo by nemístné, abych já z novin jakkoli poňoukal dramaturgii České televize k pokračování. O to si případně musejí napsat sami diváci. Za sebe říkám, že jsem ready točit 24 hodin denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám