Hlavní obsah

Favoritem udílení Césarů je Veřejný nepřítel č. 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzská Akademie filmového umění a techniky bude v pátek od 20:00 udílet ceny César za nejlepší filmy loňského roku. Za favorita je označován film Veřejný nepřítel č. 1 (Instinct de mort) režiséra Jeana-Françoise Richeta, který obdržel deset nominací.

Článek

Letošní oceňování provází tak trochu skandál kvůli tomu, že se pátečního galavečera nehodlá zúčastnit herec a režisér Danny Boon, který natočil komedii Bienvenue chez les Ch'tis (Vítejte u Ch'tis). Nejúspěšnější francouzský film od roku 1945 s více než 20 milióny diváků ve Francii získal pouze jednu nominaci, a to za scénář.

Snímku Veřejný nepřítel č. 1 konkuruje mimo jiné film Entre les murs (Mezi zdmi) Laurenta Canteta, který obdržel v roce 2008 Zlatou palmu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Mezi herci a herečkami soutěžícími o Césara je i již zesnulý Guillaume Depardieu, který si zahrál ve filmu Versailles.

Filmovou akademii tvoří 3700 osobností ze světa francouzské kinematografie, tedy hlavně z řad režisérů, autorů, producentů a herců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám