Hlavní obsah

V cyklu Jazz na Hradě zazněly tóny Lew Tabackin Quartetu

PRAHA

V Nové galerii Pražského hradu zněly tóny jazzové muziky. V zaplněném sále s výhledem na dominantu Katedrály sv. Víta sklidil aplaus americký tenorsaxofonista a flétnista Lew Tabackin se svými italskými spoluhráči. Celkově 49. koncert v pětileté historii cyklu Jazz na Hradě zahájil prezident republiky Václav Klaus.

Článek

"Jsem tady jenom na skok, ležím s chřipkou, ale bydlím 500 metrů odtud, tak jsem na chvíli zaběhl," uvedl prezident, který po druhé skladbě opustil sál.

Ještě předtím stačil publiku prozradit, že se s Tabackinem seznámil před pěti lety během své návštěvy Toronta, kde ho slyšel hrát v tamním jazzovém klubu Senátor. Čtvrteční Tabackinův koncert byl výsledkem jejich tehdejší domluvy.

Společně s Tabackinem, jehož vlastní jméno je Lewis Barry, vystoupil reprezentant italské kontrabasové školy Giuseppe Bassi a u bicích seděl Roberto Gatto. Tento muzikant považovaný odborníky za nejlepšího italského bubeníka současnosti doprovázel například Tonyho Scotta, Joea Zawinula nebo Pata Methenyho.

Těsně před přestávkou rozšířil Lew Tabackin Quartet hostující trumpetista Flavio Boltro. Nadšené publikum sóla jednotlivých hráčů odměňovalo uznalým potleskem.

Tenorsaxofonista a flétnista Lew Tabackin je držitelem mnoha prestižních ocenění. Za 35 let trvání své kariéry byl čtrnáctkrát nominován na cenu Grammy a v jeho dosavadní diskografii nalezneme více než padesát nahrávek, které bývají hudebními kritiky pravidelně označovány za jazzová alba roku. Devětašedesátiletý Tabackin se proslavil hraním v malých combech i velkých big bandech. Prosadil se svým konceptem jazzového tria bez klavíru. V triové formaci vystoupil mimo jiné v loňském roce na festivalu Bratislavské jazzové dni.

Volný cyklus koncertů s názvem Jazz na Hradě, který otevřel dveře Hradu jazzu, byl zahájen z podnětu prezidenta republiky v únoru 2004.

Idea volného cyklu jazzových koncertů na Pražském hradě podle pořadatelů svým zaměřením podtrhuje jedinečnost Pražského hradu jako kulturního a společenského centra České republiky v nejširším mezinárodním kontextu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám