Hlavní obsah

Britský novinář napsal knihu o Josefu Fritzlovi, otrokáři vlastní dcery

Právo, ČTK, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Allan Hall, v Berlíně žijící britský novinář, podnikl sto padesát rozhovorů s psychology, sousedy, kolegy a přáteli rodiny Josefa Fritzla (1935). Muže, který po čtyřiadvacet let skrýval v podzemních místnostech bez oken dceru Elisabeth (1966), již sexuálně zneužíval a ona mu stejně jako vlastní žena porodila sedm dětí.

Článek

Kniha není vedena honbou za senzací, touhou pikantně vyprávět ponížení všech obětí toho, jemuž se přezdívá „Netvor z Amstettenu“. Je pokusem o jeho psychologický portrét a zároveň se snaží odpovědět na otázky, kde selhali sousedé, kolegové, policie a další úřady padesátitisícového města nedaleko Lince.

Byl to dr. Reiter, primář jednotky intenzivní péče místní nemocnice, k němuž Fritzl přinesl nemocnou dceru-vnučku Kerstin, který se na jaře 2008 nespokojil s jeho verzí o nevděčné dceři-matce uprchnuvší k sektě a zburcoval policii.

Podzemní kobky, podlomené zdraví tří dětí, které tam s Elisabeth žily, a jejichž bílá kůže bez doteku slunce připomněly vyšetřovatelům dobu nacistických koncentračních táborů. Nakonec v Amstettenu byly dva pobočné lágry tábora Mauthausen-Gusen.

Fritzl jako malý chlapec vítal Hitlera  

Přirovnání má hlubší základ, než by se mohlo zdát. Fritzl sám přiznal, jak na něho zapůsobila doba, kdy ho otec vzal „na koně“ a bouřlivě s ním uprostřed spoluobčanů vítal „osvoboditele“ Adolfa Hitlera.

Do svých deseti let vyrůstal v prostředí velebícím autoritu Vůdce. Rád se k té době vracel. V 70. letech začal intenzivně sbírat knihy o ní, ze Spojených států si objednával videa, která v Evropě nebyla k mání, začal se učit anglicky. Policie objevila rozsáhlou knihovnu, hotovou svatyni třetí říše s monografiemi o Himmlerovi, Goebbelsovi, Bormanovi, Göringovi, Speerovi.

Hall v této souvislosti uvádí zapomínaný fakt, že 75 % velitelů koncentračních a vyhlazovacích táborů byli původně Rakušané, 80 % spolupracovníků Adolfa Eichmanna, hlavního organizátora masové vraždy židovských spoluobčanů, pocházelo rovněž z takzvané Východní marky.

Netvor z Amstettenu nezvládl pud ponižování a bití druhých

Složité vyrovnávání se s nacistickou minulostí je trvalou součástí společnosti, kde není zvykem hledět druhým přes plot. Možná i proto Fritzl unikal. Je úkolem psychologů vysvětlit rozdvojení jeho osobnosti, kdy jako dominantní typ nesnesl odpor. Termín domácí násilí však ještě neexistoval. Má i rysy milujícího otce.

Po narození Elisabeth byl odsouzen na rok a půl za znásilnění, sexuální pud toužící po bití a ponižování druhých však nezvládal. Jeho příběh je mementem v mnoha ohledech, který by neměl zapadnout po odlivu mediálního zájmu.

Podle informací agentury APA se Fritzl ve vězení v St. Pöltenu chová nenápadně a zdvořile.

Allan Hall: Josef Fritzl – Netvor z Amstettenu

Práh, přeložila Bronislava Bartoňová, 199 stran, 239 Kč

Rakouská hra o Fritzlovi

Tři týdny před soudním projednáváním nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách se ve Vídni odehrála 23. února premiéra divadelního představení s názvem Penzion F., dříve Penzion Fritzl.

Tři týdny před soudním projednáváním nejhoršího případu incestu v rakouských dějinách se ve Vídni odehrála 23. února premiéra divadelního představení s názvem Penzion F., dříve Penzion Fritzl. Budovu divadla musela střežit policie. Uvnitř mu přihlíželo na 50 novinářů, desítky fotografů a sedm televizních štábů z celého světa.

Režisérem a hlavní postavou satiry je Hubsi Kramar, rakouský komik proslulý řadou skandálů. Když oznámil, že připravuje komedii o Fritzlovi, vyvolalo to v Rakousku již týdny před premiérou rozporuplné reakce i na politické scéně. Nakonec spolu s divadelníkem Hermannem Fritzlem sestavili pásmo kabaretních skečů a hudebních čísel, které se snaží poukázat na nemilosrdnost médií v honbě za senzací.

Reklama

Související články

Fritzlova dcera s dětmi opustila kliniku

Po osmi měsících byla z psychiatrické kliniky poblíž dolnorakouského Amstettenu propuštěna dcera Josefa Fritzla Elisabeth. Tu její otec bezmála čtvrt století...

Proces s Josefem Fritzlem začne 16. března

Soudní proces s pachatelem nejhoršího incestu v dějinách Rakouska Josefem Fritzlem (74), který bezmála čtvrt století zadržoval a znásilňoval ve sklepě svého...

Výběr článků

Načítám