Hlavní obsah

Aukce v Praze nabídne vzácný obraz z doby Karla IV.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obraz neznámého středověkého malíře ze 14. století Umučení světice bude dražen na aukci Evening sale Prague 25. března v pražském Topičově salónu. Odhadní cena obrazu ze sbírky Jindřicha Waldese je 12 až 15 miliónů korun.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Obraz neznámého středověkého malíře Umučení světice

Článek

Vyvolávací cena bude 10,5 miliónu korun plus 23 procent aukční přirážka, ve které je zahrnuta devítiprocentní dovozní daň ze Spojených států. Novinářům to sdělil ředitel aukční síně 1. Art consulting Brno-Praha Jiří Rybář.

Na první večerní aukci v České republice, která se koná po vzoru podobných akcí v New Yorku, Londýně či Paříži, organizátoři představí i další díla moderního a současného umění z Waldesovy sbírky. Nejdražším nabízeným dílem bude obraz En Dégradés (Verticales) Františka Kupky, jehož vyvolávací cena činí 20,5 miliónu korun. Celkem se podle organizátorů bude dražit 44 položek za zhruba 80 miliónů korun, převážně děl tuzemských autorů, jakými jsou Emil Filla, Václav Špála, Jindřich Štyrský, Kamil Lhoták, Zdeněk Sýkora či Toyen.

"Pokud se obraz Umučení světice prodá, určitě se zařadí mezi deset nejdražších děl prodaných v tuzemských aukčních síních a (bude) prvním dílem starých mistrů mezi pracemi převážně autorů 19. a 20. století," řekl Rybář.

Nejdražším dílem prodaným na tuzemských aukcích je zatím obraz Élévation (Výšky) IV Františka Kupky, za který zájemce v roce 2007 zaplatil 22,1 miliónu korun. První desítku uzavírá Georges Braque, jehož dílo Ovoce, džbán a dýmka se letos v lednu prodalo za 9,8 miliónu korun.

Továrník Waldes ho koupil v roce 1917 

Obraz Umučení světice, tempera se zlatem na dřevěném panelu o rozměrech 36 krát 26,3 centimetru, pravděpodobně patřil rodině či velmi blízkému okruhu císaře Karla IV. Do roku 1917 byl ve sbírce významného německého sběratele starých mistrů Richarda von Kaufmanna.

Dílo neznámého středověkého malíře působícího v Magdeburgu, Halberstadtu nebo v Čechách kolem roku 1390 zakoupil spolu s několika dalšími obrazy do své galerie továrník Jindřich Waldes na berlínské aukci v roce 1917. Za obraz Umučení světice (The Martyrdom of a Female Saint) podle dobových materiálů zaplatil 50 000 zlatých. Za tuto cenu se daly pořídit dva domy na Staroměstském náměstí v Praze.

Roku 1938 obraz před nástupem nacistů k moci vyvezla rodina Waldesových do New Yorku, kde byl až do loňského roku umístěn jako dlouhodobá zápůjčka ve stálé expozici středověkého umění v tamním Metropolitním muzeu. Majitel obrazu George Waldes podle přání svého otce obraz nejprve nabídl v Praze, kde se již toto dílo objevilo v roce 2006 na výstavě Karel IV.- Císař z Boží milosti. Kultura a umění za vlády Lucemburků. 1310-1437. Newyorská metropolitní galerie za dílo údajně nabízí 900 000 dolarů (asi 19,7 miliónu korun), získat ho může, pokud se vzácná gotická památka neprodá v Praze.

Na obraze je znázorněna poslední scéna legendy umučení světice královského původu, buď sv. Barbory, která byla po dlouhém mučení popravena mečem, nebo sv. Kateřiny Alexandrijské, která zahynula stejným způsobem. Dle názoru některých historiků je na obraze rovněž vyobrazen syn císaře Karla IV. Zikmund Lucemburský. Podle historika umění Markuse Horsche je Umučení světice dílem malíře z velmi blízkého okruhu nebo přímo žáka Mistra Třeboňského oltáře. 

Reklama

Výběr článků

Načítám